Print this page

Νέα βιβλία για παιδιά από τις Εκδόσεις Πατάκη

Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Πατάκη από τη σειρές «Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση», «Χελιδόνια» και «Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους» για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά! 

«Αν  ήσουν ζώο, ποιο ζώο θα ήσουν;»   Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς  Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου Σειρά: Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση  Σελ: 40 Τιμή:€10,90  

Στο σχολείο, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να φέρουν τα αγαπημένα τους ζωάκια. Φυσικά δεν περίµενε ότι η τάξη θα  μεταμορφωνόταν σε ζούγκλα, σε σαβάνα και σε ωκεανό. Γιατί τα παιδιά φέρνουν αληθινά ζώα! Ζώα τροµακτικά και άγρια, φιλικά ή ήρεµα, ντροπαλά ή περήφανα, εκνευριστικά ή ανυπόφορα, επιθετικά ή υποχωρητικά! Όπως άλλωστε είναι τα ίδια τα παιδιά.Ο Φίλιππος Μανδηλαράς περιγράφει την αγωνία των παιδιών να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον, να γίνουν αποδεκτά, να αρέσουν, να αποκτήσουν φίλους, να αντιμετωπίσουν την απόρριψη ή τον φόβο της απόρριψης  να διαχειριστούν δηλαδή τα συναισθήματα τους.

Το βιβλίο, παρουσιάζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αµεσότητα, χαρακτήρες µε τους οποίους ένα παιδί ταυτίζεται και μπορεί να αναγνωρίσει. Όταν τελειώσει το μάθημα τα παιδιά θα  έχουν εκφράσει τα συναισθήματα τους και θα καταλάβουν πως η καλύτερη παρέα είναι Όλοι Μαζί!

«Οι Ψηλοκάραβοι»
Συγγραφέας: Γεωργία Γαλανοπούλου  Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού Σειρά: Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση  Σελ.: 64 Τιμή:€9,90

Μια ιστορία αλληγορική για μικρούς και μεγάλους, δοσμένη µε την τέχνη των παλιών παραµυθιών.Τι να ’ταν οι Ψηλοκάραβοι; Να ’ταν κακούργοι; Να ’ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές;Και γιατί ήταν καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι; Τα παιδιά της ιστορίας ήθελαν να μάθουν, µα κάθε φορά που ρωτούσαν τους μεγαλύτερους, έπαιρναν για απάντηση τη σιωπή τους. Και σαν µε το σούρουπο ένα παράξενο τραγούδι αντιλαλούσε στο λιµάνι και στις πλατείες της μικρής τους χώρας, έτρεχαν φοβισμένα στα σπίτια τους να κρυφτούν.

«Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» Συγγραφέας: Σοφία Μαντούβαλου  Εικονογράφος : Κέλλυ Ματαθία Κοβό Σειρά: Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση  Σελ: 48 Τιμή:€9,90

Τι έγινε όταν το Αγόρι άρχισε να διαβάζει στις κότες παραμύθια; Τι συνέβη όταν οι κότες  από τα πολλά παραμύθια που άκουσαν, σταμάτησαν να έχουν στενό μυαλό και τα φτερά της φαντασίας τους άρχισαν να μεγαλώνουν; Τι έκανε ο Μαυροκοκορας όταν παρατήρησε πως οι κότες σταμάτησαν ξαφνικά να τρώνε πίτουρα; Ποιος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία, η γιαγιά, το Αγόρι ή μήπως εσύ; Μια αλληγορική ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, που πιστεύουν αυτό που λένε όλα ταπαραμύθια: «Αν θέλεις, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».

«O πλανήτης με τα σπίτια τα κρεμαστά»
Συγγραφέας:  Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη Σειρά : Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους Σελ.: 56  Τιμή:€5,90

Ο πρώτος, ο αρχηγός, είναι ο Τοτό Άλφα. Ο δεύτερος, που υπακούει στον πρώτο, είναι ο Τοτό Βήτα. Ο τρίτος, που είναι κι ο αφηγητής, είναι ο Τοτό ο Τοσούλης Τοσοδούλης. Φορά ένα καρό βρακί κι ένα μακρύ ως τον αστράγαλο αδιάβροχο, γιατί στο Τοτοδιάστημα όπου τριγυρίζουν υπάρχει μια φεγγαρόσκονη και πασπαλίζεσαι, ζαλίζεσαι, στροβιλίζεσαι… Τρία ταξίδια με τον ουρανοκουβά, το μαγικό διαστημόπλοιό τους που τρίζει, που τριζοβολά.

Τρεις μαγικές περιπέτειες σε τρεις πλανήτες, για παιδιά που είναι έτοιμα για απρόσμενα ταξίδια φανταστικά! Εκεί θα γνωρίσουν πράγματα τόσο σημαντικά που θα τα θυμούνται σε όλη τη ζωή τους τη μακριά γιατί θα τους μάθουν πώς να αγαπάνε τα αληθινά.

«Αλλόκοσμος επισκέπτης»
Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος Σειρά: Χελιδόνια Σελ.:160 Τιμή:€8,80

Έρχεται από μακριά, από έναν άλλο κόσμο. Είναι περίεργος στην όψη, αλλόκοτος.Δε γνωρίζουμε τις προθέσεις του. Ο επιστήμονας τον κάλεσε και τον παγίδεψε σταυπόγεια του πύργου του, ψηλά στον λόφο, έξω από την πόλη. Ο επιστήμονας προσπαθείνα μελετήσει τις δυνάμεις του, να τις κατανοήσει κι ενδεχομένως να τις χρησιμοποιήσει.Όμως εκείνος δραπετεύει κι αναζητά καταφύγιο εκεί που παίζουν δύο παιδιά…Μια απίθανη και εύθυμη περιπέτεια, στην οποία δύο ήρωες συναντούν ένα τέρας, πουμόλις έχει δημιουργήσει ένας σατανικός εφευρέτης. Το τέρας το σκάει και μένει σπίτιτους. Ευτυχώς είναι καλό κι έτσι μπορεί να παίζει μαζί τους. Ο εφευρέτης όμως τοψάχνει και μαζί μ’ αυτόν ένας ενοχλητικός γείτονας, ένας σερίφης κι έναςαποτυχημένος ειδικός πράκτορας. Ο καλός συγγραφέας με τη σύγχρονη ματιά τουφτιάχνει μια κεφάτη ιστορία με υπερβατικά στοιχεία.

«Ένας αρκούδος μια φορά» 

Συγγραφέας: Ελένη ΓερουλάνουΕικονογράφηση:Ίρις Σαμαρτζή Σειρά: Λογοτεχνία με πολύχρωμη  εικονογράφηση Σελ.:32 Τιμή:€10,90

Ένας αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει;Το βιβλίο μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι παρουσιάζει με ένα ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Σε όλο το βιβλίο ο αρκούδος είναι ζωγραφιστός. Ζωντανεύει όταν πια έχει βρει την αγκαλιά που αναζητούσε. Στις σελίδες του βιβλίου οι φωτογραφίες των παιχνιδιών δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή που κεντάει με χρυσή κλωστή δισέλιδες εικόνες δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Ένα παραμύθι γεμάτο συναίσθημα για παιδιά και όσους ενήλικες νιώθουν παιδιά. Μία δυνατή συνεργασία, μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.Στο βιβλίο υπάρχει μία χρονογραμμή με παιχνίδια που συναντά κανείς στο παραμύθι, πολύτιμο βοήθημα για κάποιον που θα θελήσει να συνδυάσει το παραμύθι με την ιστορία και τη γεωγραφία.Ξεκινάει με την πήλινη κουδουνίστρα σε σχήμα κουκουβάγιας, κυπριακό παιχνίδι του 1400-1200π.Χ. και τελειώνει με το ξύλινο πολεμικό πλοίο «ΑΒΕΡΩΦ» του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Η επιλογή έγινε από τους ανθρώπους του Μουσείου, την Μαρία Αργυριάδη, την Νόρα Χατζοπούλου και την Μαίρη Βέργου με τη σκέψη να υπάρχουν ελληνικά και ξένα παιχνίδια από όλες τις περιόδους.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους. Στο πρώτο επίπεδο διαβάζουμε ένα παραμύθι με την περιπλάνηση του αρκούδου μέχρι να βρει το σπίτι του και απολαμβάνουμε την ανάγνωση. Στο δεύτερο στήνεται μπροστά μας ένα παιχνίδι παρατήρησης, γλωσσικής ανάπτυξης και περιγραφής εικόνας βασισμένο στην ποικιλία της συλλογής των παιχνιδιών που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.