Print this page

Τα παιδία παίζει!

Τι σημαίνει παιχνίδι για ένα τρίχρονο παιδί; Πώς θα μπορέσετε να παίξετε μαζί του και να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του;

Τα νήπια είναι ως γνωστόν γεμάτα ενέργεια και συνέχεια προσπαθούν να ερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους.  Ανοιγοκλείνουν συρτάρια, αναποδογυρίζουν ο, τι μπορούν για να δουν τι έχει μέσα, κρύβουν πράγματα στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού, φυσιολογικές αντιδράσεις του «μικρού ανθρωπάκου» που ψάχνει με περιέργεια να μάθει πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω του.

Για να διοχετεύσει όλη αυτή την ενέργεια ένα παιδί σε αυτή την ηλικία χρειάζεται να παίζει, χωρίς κανόνες. Μπορεί να θέλει να χοροπηδήσει, να τρέξει, ή να ζωγραφίσει.  Ίσως έχετε παρατηρήσει πως τα παιδιά στα τρία τους χρόνια, αναπτύσσουν ενδιαφέρον για παιχνίδια φαντασίας όπως το να παίζουν οικογένεια με τα κουκλάκια τους ή να κάνουν τους σεφ και να παίζουν μαγειρεύω στην κουζίνα - παιχνίδι.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσατε πως μπορεί να κολλήσουν με ένα παιχνίδι ή να θέλουν να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά.  Χρησιμοποιούν την φαντασία τους, την δημιουργικότητα τους, εξερευνούν τα συναισθήματά τους, αποκτούν δεξιότητες και τις εξασκούν. Είναι η ηλικία που το παιδί καταλαβαίνει τι σημαίνει μοιράζομαι αλλά δεν του είναι και τόσο εύκολο να το κάνει. Σε  όλα τα παραπάνω η δική σας ενθάρρυνση θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί σας.

Ιδέες για παιχνίδι με το τρίχρονο παιδί σας

Τραγουδήστε παρέα παιδικά τραγούδια και νανουρίσματα. Το παιδί θα διασκεδάσει πολύ με όσα περιέχουν κινήσεις και αφή. (λ.χ. το «Χαρωπά τα δυο μου χέρια θα χτυπώ»Διαβάστε με το παιδί σας κάθε μέρα, υπάρχουν άπειρα διασκεδαστικά και  ειδικά σχεδιασμένα για νήπια βιβλία. Μπορείτε ενόσω διαβάζετε, να του δείχνετε λέξεις και να του ζητάτε να τις επαναλαμβάνει μαζί σας ή να το ρωτάτε «και μετά, τι γίνεται;» Ένα παιχνίδι που αρέσει σε όλα τα παιδιά είναι φυσικά η ζωγραφική. Δώστε του επιφάνεια για να μπορεί  να εκφραστεί και μη τοξικές μπογιές, κατάλληλες για παιδάκια.Αφήστε το παιδί να παίξει με την άμμο στην παραλία, με το νερό ή με την λάσπη, αρκεί να έχετε αφιερώσει όλη σας την προσοχή σας την ώρα που το παιδί ασχολείται  ιδιαίτερα με όποιο παιχνίδι έχει να κάνει με το νερό.Μπορείτε να παίξετε έξω σε πάρκο ή στην εξοχή το παιδί θα τρέξει, θα σκαρφαλώσει, θα κυλιστεί στο γρασίδι και θα χαχανίσει ευχαριστημένο!