Print this page

Μικρές συμβουλές για ένα ασφαλές περιβάλλον

Από τον ύπνο του μωρού σας μέχρι την βόλτα με το αυτοκίνητο, υπάρχουν λεπτομέρειες που  αν ρυθμιστούν σωστά μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα για ατυχήματα  και τραυματισμούς.

Ύπνος

Το κρεβάτι του μωρού σας πρέπει να είναι στο ίδιο δωμάτιο, δίπλα από το κρεβάτι των γονιών μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Τα κάγκελα πρέπει να μην ανεβοκαταβαίνουν και να έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Επιλέγουμε σκληρό στρώμα που δεν αφήνει κενά στο κρεβάτι. Ντύνουμε το μωρό σύμφωνα με την θερμοκρασία του δωματίου και δεν χρησιμοποιούμε κουβέρτες, λούτρινα αρκουδάκια ή σφήνες. Αρκεί ένα σεντόνι με λάστιχο.

Η μόνη αποδεκτή θέση για ύπνο είναι η ύπτια. Οποιαδήποτε άλλη θέση πρέπει να εφαρμόζεται μόνο υπό την επιτήρηση ενηλίκου ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μετά από οδηγία του παιδιάτρου.

Σε μεγαλύτερα παιδιά που προσπαθούν να σκαρφαλώσουν πάνω από τα κάγκελα, τα αφαιρούμε, όμως δεν συνιστάται ο ύπνος σε κρεβάτι τύπου κουκέτα πριν την ηλικία των 6 ετών.

Μπάνιο

Ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα ή με τη μέσα μεριά του καρπού. Κρατάμε το χέρι κάτω από τη βρύση καθόλη τη διάρκεια του μπάνιου για να ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού. Έχουμε το χέρι μας συνέχεια πάνω στο μωρό στο μπανάκι ή στην αλλαξιέρα.

Παιχνίδια

Διαλέγουμε πάντα παιχνίδα με προδιαγραφές ασφαλείας κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Παιχνίδια ή αποσπώμενα μέρη που χωρούν να περάσουν από ένα ρολό υγείας δεν είναι ασφαλή για παιδιά κάτω των 3 ετών. Δεν αγοράζουμε στράτα καθώς προδιαθέτει σε τραυματισμούς και καθυστερεί την αναπτυξη του μυικού τόνου του παιδιού.

Στο αυτοκίνητο

Τα παιδιά πρέπει πάντα να ταξιδεύουν σε ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου κατάλληλου για την ηλικία και τα κιλά τους, το οποίο τοποθετείται στο πίσω κάθισμα. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών το καθισματάκι βλέπει προς τα πίσω ενώ στη συνέχεια μπορεί να γυρίσει με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Δεν αφήνουμε μόνο του το μωρό στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό.

Οικιακές δραστηριότητες

Προσπαθούμε να μαγειρεύουμε στις πίσω εστίες της κουζίνας, με τα χερούλια γυρισμένα προς τον τοίχο. Δεν μεταφέρουμε το παιδί κρατώντας καυτά ροφήματα και σερβίρουμε μακριά από τα παιδιά. Αφήνουμε τις συσκευές (σίδερο, τοστιέρα) να κρυώσουν σε ασφαλή απόσταση από τα παιδιά.

Αποθηκεύουμε σε κλειδωμένα ντουλάπια ή σε μη προσβάσιμα σημεία για τα παιδιά, αιχμηρά αντικείμενα, απορρυπαντικά, φάρμακα και μπαταρίες.

Τέλος δεν αφήνουμε ποτέ σε κανένα σημείο τσιγάρα ή γεμάτα σταχτοδοχεία και φυσικά δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι.

 

Χαράλαμπος Στριμπάκος

Παδίατρος

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.