Print this page

Πότε είναι ένα παιδί έτοιμο να βγάλει τις πάνες;

Το καλοκαίρι, όσο η διάθεση είναι ακόμα χαλαρή και ο καιρός ζεστός, είναι η κατάλληλη περίοδος να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι είναι έτοιμο να κάνει αυτό το σημαντικό βήμα προς την αυτονομία; Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσουμε.  

«Βρέχει» λιγότερο συχνά την πάνα του

Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών περίπου, η κύστη του παιδιού δεν μπορεί να συγκρατήσει μεγάλη ποσότητα ούρων γι’ αυτό βρέχει συχνά την πάνα του. Μέχρι τότε, είναι μάλλον μάταιο να του ζητήσετε να ελέγξει τη λειτουργία των σφιγκτήρων του. Ένα νήπιο όμως που μπορεί να μείνει στεγνό για μια-δυο ώρες συνεχόμενα ή ακόμα και να ξυπνάει από το μεσημεριανό ή το βραδινό ύπνο του χωρίς να έχει λερώσει την πάνα, είναι από φυσικής άποψης έτοιμο να εκπαιδευτεί για την τουαλέτα.

 

Έχει συγκεκριμένο, τακτικό ωράριο τουαλέτας

Εάν οι ώρες που το παιδί έχει κενώσεις μέσα στην ημέρα είναι συγκεκριμένες –ανεξάρτητα με το αν είναι το πρωί, μετά το φαγητό ή πριν το ύπνο- ξέρετε πότε να το βάζετε να κάθεται στο γιο-γιό κι έτσι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες.

 

Σας ενημερώνει για τις σωματικές λειτουργίες του

Ένα παιδί που ανακοινώνει θριαμβευτικά «κάνω κακά» όταν συμβαίνει (ή και λίγο πριν) είναι έτοιμο να αρχίσει να βγάζει τις πάνες. Ακόμα όμως κι αν δεν το λέει με λόγια, μπορεί να επικοινωνεί τα… νέα με τη γλώσσα του σώματος, όπως να αναζητά μια ήσυχη γωνιά ή να παίρνει μια συγκεκριμένη έκφραση. Όποιο κι αν είναι το «σύνθημα», αποτελεί μια ένδειξη ότι το παιδί έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις λειτουργίες του σώματός του.  

 

Απαιτεί να το αλλάξετε αμέσως μόλις λερώσει την πάνα

Όταν το παιδί αρχίσει να σιχαίνεται τις βρόμικες πάνες όσο κι εσείς, είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε την προσπάθεια για να απαλλαγείτε από αυτές.  

 

Μπορεί να βγάζει μόνο του τα ρούχα του

Είναι μάταιο να αρχίσετε την εκπαίδευση τουαλέτας εάν πρώτα το παιδί δεν έχει μάθει πώς να κατεβάζει το παντελόνι (ή να ανεβάζει τη φούστα) και το εσώρουχό του προκειμένου να χρησιμοποιήσει το γιο γιο ακριβώς τη στιγμή που το χρειάζεται.

 

Δείχνει ενδιαφέρον να μάθει τι κάνετε εσείς στην τουαλέτα

Ένα παιδί που έχει αρχίσει να σκέφτεται πώς να απαλλαγεί από τις πάνες –γεγονός που δείχνει ότι είναι και οργανικά έτοιμο- είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει να ενδιαφέρεται έντονα για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Επόμενο είναι να θέλει να μάθει από τους πλέον «ειδικούς», που δεν είναι άλλοι από τους γονείς του, και να τους ακολουθεί όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα.