Print this page

6 (ακόμη) λόγοι να μη χτυπάμε ποτέ τα παιδιά

Αν και δεν χρειάζεται να μας πείσει κάποιος ότι το ξύλο είναι η χειρότερη μέθοδος διαπαιδαγώγησης, πρόσφατες έρευνες δίνουν νέα στοιχεία για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια σφαλιάρα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

1. Τα παιδιά που τρώνε ξύλο πριν την ηλικία των τριών ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιθετικά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ συγκέντρωσαν στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους κάνουν τα παιδιά τους να πειθαρχούν 2000 μητέρες και διαπίστωσαν ότι το 54% έχει καταφύγει στο ξύλο τουλάχιστον μία φορά. Όταν επέστρεψαν στα ίδια νοικοκυριά δύο χρόνια μετά διαπίστωσαν ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς χειροδικούσαν είχαν σαφώς πιο επιθετική συμπεριφορά και ήταν πιο πιθανό να φωνάζουν,  να δείχνουν σκληρότητα στους άλλους, να μπλέκουν σε καυγάδες και να απειλούν.

2. Το ξύλο δεν δίνει ποτέ τη λύση. Μελέτη για την τιμωρία μέσω φυσικής βίας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ξύλο δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, οι γονείς βλέποντας ότι με το ξύλο δεν καταφέρνουν να ηρεμήσουν τα παιδιά, απλά εξαγριώνονται περισσότερο και η βία εντείνεται. Επιπλέον, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να πειθαρχούν αλλά να φοβούνται τους γονείς  τους.

3. Η χημεία του εγκεφάλου των παιδιών που τρώνε ξύλο αλλάζει. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που έγινε το 2010 διαπίστωσε ότι παιδιά που είχαν χτυπηθεί από τους γονείς τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα επί τρία χρόνια είχαν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους. Η έλλειψη φαιάς ουσίας συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

4. Αυτά τα παιδιά έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Στην ίδια έρευνα μελετήθηκε η σχέση που μπορεί να έχει η μειωμένη φαιά ουσία με το IQ και τα αποτελέσματα δεν ήταν ευχάριστα, καθώς φάνηκε ότι όσο περισσότερο ξύλο έχει φάει ένα παιδί τόσο πιο χαμηλός είναι ο δείκτης νοημοσύνης του! Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με την ικανότητα λήψης αποφάσεων και ανάλυσης δεδομένων.

5. Το ξύλο οδηγεί σε κατάχρηση ουσιών στο μέλλον. Όταν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας χρησιμοποιείται αυτό το είδος της τιμωρίας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες σε μεγαλύτερη ηλικία το παιδί να αναπτύξει εξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά, όπως έδειξε έρευνα που έγινε τα ο2012 από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα με τη συμμετοχή 34.000 ατόμων.

6. Τα παιδιά που κακοποιούνται καθυστερούν στη γλωσσική ανάπτυξη. Παρατηρώντας περίπου 2000 τρίχρονα και πεντάχρονα παιδιά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia διαπίστωσαν ότι όσα είχαν πέσει θύμα φυσικής βίας στο σπίτι είχαν περισσότερα προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου, όπως περιορισμένο λεξιλόγιο, μειωμένη ικανότητα έκφρασης και είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γλωσσικά τεστ, σε σχέση με τα συνομήλικά τους.