Print this page

Πώς θα μάθει το παιδί να μην ξεχνάει τα πράγματά του σε 4 βήματα

Έχετε βαρεθεί να αναζητάτε τα μπουφάν, τις τσάντες και τα ταπεράκια του παιδιού σας σε σχολείο. γήπεδα και φιλικά σπίτια; Ήρθε ο καιρός να μάθει να τα επιστρέφει πάντα στο σπίτι.

Σε κάθε παιδικό σταθμό, προνήπιο, νηπιαγωγείο και δημοτικό που έχω δει, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ντουλάπι ή κουτί με την επιγραφή «απολεσθέντα», «μήπως έχετε ξεχάσει κάτι από αυτά» ή κάτι τέτοιο. Επειδή είναι πιθανό και το δικό σας παιδί να έχει μερικές ζακέτες, τετράδια, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα χαμένα στο… διάστημα, ακολουθήστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε για να μην ξαναχαθεί τίποτα.

1.     Βάλτε του ένα στόχο. Ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να μην ξεχάσει ένα πράγμα που παίρνει καθημερινά μαζί του (π.χ. το μπουφάν του) για μία ολόκληρη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα, προσθέστε του έναν καινούριο στόχο (π.χ. να μην ξεχάσει τη γόμα του) κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί έχει κάθε φορά μια «εύκολη» αποστολή και όταν τη φέρνει εις πέρας αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του ότι μπορεί να καταφέρει να μην ξεχνάει τίποτα.   

2.     Φτιάξτε μια λίστα. Βάλτε στη σάκα του σχολείου ένα χαρτί με όλα όσα πρέπει να έχει μαζί του το παιδί όταν επιστρέφει στο σπίτι. Εάν είναι ακόμα μικρό, μπορείτε να φτιάξετε την ίδια λίστα αλλά εικονογραφημένη (σχεδιάστε ή κόψτε από ένα περιοδικό και κολλήστε μια εικόνα ενός μπουφάν, μιας τσάντας, ενός κασκόλ κ.λπ.). Ζητήστε από το παιδί να τσεκάρει ότι έχει μαζί του όλα όσα πρέπει πριν βγει από την τάξη.

3.     Ορίστε μία θέση για κάθε αντικείμενο. Προμηθευτείτε με μία τσάντα που έχει πολλές θήκες και τσεπάκια ώστε κάθε πράγμα που βάζετε μέσα να έχει τη θέση του. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι κάτι λείπει, βλέποντας τη θέση του κενή.

 Βάλτε ετικέτες. Γράψτε σε κάθε αντικείμενο του παιδιού το όνομά του επάνω σε αυτοκόλλητες ετικέτες. Όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να βάλετε ετικέτα, π.χ. στα ρούχα, γράψτε το σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό με μαρκαδόρο ειδικό για υφάσματα. Έτσι, τουλάχιστον θα μπορείτε να το αναζητήσετε εύκολα εάν παρά τις προσπάθειές σας ξεχάσει κάτι πάλι.   

551b03d519e7e286f2a9b6e4b995844c