Print this page

Πώς να βοηθήσετε έναν αριστερόχειρα στο σχολείο

Σε ποια ηλικία μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι αριστερόχειρας και πώς θα κάνετε τη ζωή του πιο εύκολη σε ένα κόσμο φτιαγμένο για δεξιόχειρες!

Τα περισσότερα παιδιά, μέχρι την ηλικία των δύο ετών έχουν δείξει μια σαφή προτίμηση να χρησιμοποιούν κυρίως το ένα χέρι και πόδι, το οποίο ονομάζεται και επικρατές. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 4 μπορούν να κάνουν τα πάντα και με τα δύο και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα 6 για να ξέρουμε με σιγουριά αν το παιδί είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Για να θεωρηθεί ένα παιδί «επισήμως» αριστερόχειρας, θα πρέπει να χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι για να γράφει, να πιάνει αντικείμενα, να βουρτσίζει τα δόντια του, να πετάει τη μπάλα ή να σηκώνει το αριστερό όταν θέλει να πάρει το λόγο στην τάξη. Επιπλέον, συνήθως οι αριστερόχειρες, προτιμούν αντίστοιχα το αριστερό πόδι για να κλωτσήσουν (για να κλωτσήσουν τη μπάλα), το αριστερό μάτι (για να κοιτάξουν μέσα από τηλεσκόπιο) ή και το αριστερό αυτί (για να ακούσουν όταν μιλάνε στο τηλέφωνο).

Αν και η προτίμηση στο αριστερό χέρι (και πόδι, μάτι ή αυτί) δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του παιδιού, είναι πιθανό να του δημιουργήσει κάποια πρακτικά προβλήματα. Βλέπετε, ο κόσμος μας μοιάζει να έχει σχεδιαστεί για δεξιόχειρες! Από την ξύστρα και το ψαλιδάκι στο σχολείο, μέχρι την κιθάρα στα μαθήματα μουσικής και τις κονσέρβες στο σπίτι, είναι πολλά τα αντικείμενα που φαίνονται… ανάποδα στη χρήση για έναν αριστερόχειρα.

Μερικά tips που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή ενός αριστερόχειρα στο σχολείο και τη μελέτη στο σπίτι είναι τα εξής:

- Δείξτε του να κρατάει το μολύβι λίγο πιο ψηλά (περίπου στα δύο εκατοστά από τη μύτη) ώστε να μπορεί να βλέπει τι γράφει αλλά και να μην μουτζουρώνει ακουμπώντας με το χέρι του ό,τι είναι ήδη γραμμένο.

- Όταν γράφει, καλό είναι ο κορμός του να είναι ελαφρά στραμμένος προς τα δεξιά και το χαρτί να βρίσκεται αριστερά, με κλίση προς τα δεξιά.

- Ο φωτισμός να είναι πάνω από το δεξί ώμο του.

- Οι αριστερόχειρες συναντούν επίσης δυσκολία στο να χρησιμοποιούν το χάρακα. Για να το κάνουν πιο εύκολα, μπορούν να αναποδογυρίζουν το χαρτί όπου πρέπει να τραβήξουν τη γραμμή και να σχεδιάζουν με μεταλλικό ή ξύλινο χάρακα που είναι πιο βαρύς και σταθερός από τον κλασικό πλαστικό. 

- Για το μάθημα των καλλιτεχνικών, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό ψαλίδι για αριστερόχειρες (υπάρχουν στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα που πωλούν γραφική ύλη). Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει «κανονικό» ψαλίδι, τότε είναι ίσως προτιμότερο να μάθει να το κάνει με το δεξί γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να βλέπει τι κόβει.

 

- Να θυμάστε ότι όταν δείχνετε στο παιδί πώς να κάνει κάτι παρατηρώντας πώς το κάνετε εσείς(από το να γράφει μέχρι να δένει τα κορδόνια του ή να ράβει) θα πρέπει να κάθεστε απέναντι και όχι δίπλα του. Έτσι θα του είναι πιο εύκολο να αντιγράψει τις κινήσεις σας. 

Μήπως να το πιέσω να μάθει να γράφει με το δεξί;

Παλαιότερα, οι γονείς και οι δάσκαλοι μάλωναν τα παιδιά που έγραφαν με το αριστερό και προσπαθούσαν να τα πείσουν να χρησιμοποιούν το δεξί. Ακόμα όμως κι αν το παιδί μπορέσει να το μάθει, το μόνο που καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο –ο οποίος δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση- είναι να το γεμίσουμε με στρες, και μάλιστα σε μια περίοδο της ζωής του 9όταν ξεκινάει το σχολείο) που έχει ήδη αρκετό άγχος και δεν χρειάζεται κι άλλο.