Print this page

Πώς θα κόψει την πιπίλα!

Μέχρι τώρα ήταν ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να κάνετε το παιδί να ηρεμήσει, να σταματήσει να κλαίει και να χαλατώσει πριν τον ύπνο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί μεγαλώνει αλλά συνεχίζει να αναζητά συνεχώς την πιπίλα του; Πώς θα του κόψουμε αυτή τη συνήθεια;

Δεν είναι πάντα εύκολο, είναι όμως σημαντικό γιατί η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη της οδοντοφυίας, στην εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού και σε άλλους τομείς της υγείας και της ανάπτυξής του. 

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε την προσπάθεια:

Κόψτε σταδιακά την πιπίλα. Περιορίστε δηλαδή τις ώρες που τη δίνετε στο παιδί. Για αρχή μπορείτε να τη δίνετε πριν κοιμηθεί ή τις ώρες που βρίσκεται στην κούνια. Όταν το παιδί κλαίει και ψάχνει την πιπίλα του βρείτε τρόπους προκειμένου να το κάνετε να ξεχαστεί. Κάντε κάτι που του αρέσει, παίξτε το αγαπημένο του παιχνίδι, διαβάστε του ένα παραμύθι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξάλλου να ξεγελάσεις ένα μικρό παιδί. Πολλοί γονείς βάζουν στην πιπίλα κάτι ξινό ή πικρό, ώστε να δημιουργηθεί μία δυσάρεστη αίσθηση στο παιδί. Δεν θα έλεγα ότι αποτελεί τον πιο ιδανικό τρόπο αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει. Μπορείτε αντί για τη σταδιακή κατάργησή της που αναφέραμε πιο πάνω να πείτε στο παιδί ότι η πιπίλα του χάθηκε! Τα παιδιά γοητεύονται πολύ από καθετί το φανταστικό και το παραμυθένιο. Βάλτε την πιπίλα μαζί με το παιδί σας κάτω από το μαξιλάρι του και πείτε του ότι τώρα που μεγάλωσε ήρθε η ώρα να την παραδώσει στην νεράιδα της πιπίλας. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τη νεράιδα του δοντιού!

Όποιον τρόπο και αν ακολουθήσετε να θυμόσαστε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Σε καμία περίπτωση μην τιμωρήσετε το παιδί σας επειδή του είναι δύσκολο να αποβάλλει αυτή την συνήθεια την οποία εσείς του μάθετε! Καλή επιτυχία!

Μαρία Τσιμάκου

Ψυχολόγος - Ειδικευμένη στη Συμβουλευτική

Τηλ. 6972010582