Print this page

Να του πάρω κατοικίδιο;

Πριν πάρετε την απόφαση, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε και να συνεννοηθείτε με το παιδί! 

Ακόμα δεν έχει ακόμα συμβεί, είναι θέμα χρόνου το παιδί σας να αρχίσει να ζητάει ένα σκυλάκι ή να θέλει να αντικαταστήσει το λούτρινο κουνελάκι του με ένα αληθινό. Αν σκέφτεστε την πιθανότητα να το αφήσετε να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο ζωάκι, θα πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Κάντε τη σωστή επιλογή: Μπορεί το ζωάκι να είναι της Ελενίτσας, όμως είναι βέβαιο ότι όλη τη «βρώμικη» δουλειά θα την κάνετε εσείς. Γι’ αυτό πριν κάνετε την επιλογή σας, σκεφτείτε πολύ καλά τι είδους ζώο ταιριάζει στην οικογένεια, το σπίτι και τον τρόπο ζωή σας. Αν, για παράδειγμα, λείπετε πολλές ώρες, ακόμα κι αν η Ελενίτσα ζητάει πεισματικά σκυλάκι, ίσως θα ήταν σκόπιμο να την πείσετε να συμβιβαστεί με ένα χρυσόψαρο.

Το μέγεθος μετράει: Τα κουνελάκια, τα χάμστερ, τα ψάρια και οι χελώνες είναι μια καλή λύση εάν πρόκειται για το πρώτο κατοικίδιο του παιδιού, ώστε να μάθει πώς πρέπει να φροντίζει ένα ζωάκι.

Κάντε την έρευνά σας: Το επόμενο βήμα μετά την επιλογή του ζώου που θα υιοθετήσει η οικογένειά σας δεν είναι να τρέξετε να το αποκτήσετε. Πριν το φέρετε στο σπίτι σας μελετήστε τις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει, τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται, το κόστος διατροφής και φροντίδας κ.λπ.

Δώστε του χρόνο: Εάν είναι εφικτό, προγραμματίστε ο ερχομός του νέου σας συγκάτοικου στο σπίτι να συμπέσει με κάποια περίοδο διακοπών –έστω και ολιγοήμερων- ώστε να μπορείτε να διαθέσετε τον απαιτούμενο χρόνο κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του.

Αναθέστε αρμοδιότητες: Φροντίστε ήδη από τις πρώτες μέρες το παιδί να μάθει ότι τα ζώα δεν προσφέρουν μόνο στιγμές χαράς και παιχνιδιού αλλά δημιουργούν και υποχρεώσεις, γιατί πρέπει να τα ταΐζουμε, να τα καθαρίζουμε κ.λπ. Ξεκινήστε αναθέτοντάς του μικρές αρμοδιότητες που μπορεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία, όπως να γεμίσει το μπολ του ζώου με φαγητό ή νερό. Μην ξεχνάτε ότι η φροντίδα ενός ζώου είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα υπευθυνότητας για το παιδί.

Κρατήστε τις αποστάσεις: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει καλά ότι δεν επιτρέπεται να παίζει και να ασχολείται με το ζώο όταν εσείς δεν είστε μπροστά, μέχρις ότου να είστε σίγουροι ότι δεν θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο –είτε για το παιδί είτε για το ζώο.

Καθαρές δουλειές: Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει πάντα να πλένει τα χέρια του αφού παίξει με τον καινούριο του φίλο.