Print this page

Ένα τρικ για να διασχίζει το δρόμο με ασφάλεια

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν κι αυτόν τον "κανόνα"!

Όπως όλοι οι γονείς, είναι βέβαιο ότι κι εσείς δεν κουράζεστε ποτέ να λέτε στα παιδιά σας να κοιτάζουν δεξιά κι αριστερά όταν πρόκειται να διασχίσουν έναν δρόμο ή (σε μικρότερη ηλικία) να μην αφήνουν ποτέ το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο δρόμος είναι πολυσύχναστος και τα αυτοκίνητα περνούν συνεχώς, ενώ το παιδί δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα εάν ο οδηγός του οχήματος που πλησιάζει έχει την πρόθεση να σταματήσει για να το αφήσει να περάσει; Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Safety Science δείχνει κι έναν ακόμα τρόπο για να μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες να χτυπήσουμε από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς περνάμε απέναντι: Να κοιτάμε στα μάτια τον οδηγό του οχήματος έχει επιβραδύνει ή σταματήσει στη διάβαση.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το "κόλπο" αυτό σε 2.560 διαφορετικούς οδηγούς, καθώς επιχειρούσαν να διασχίσουν το δρόμο. Όταν κοιτούσαν στα μάτια τους οδηγούς καθώς αυτός προσέγγιζαν το σημείο της διάβασης, εκείνοι σταματούσαν σε ποσοστό 68%! Όταν απλώς κοιτούσαν προς την κατεύθυνση του αυτοκινήτου, το ποσοστό έπεφτε στο 55% -μια μικρή διαφορά που όμως έχει τεράστια σημασία!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οπτική επαφή αυξάνει τις πιθανότητες ο οδηγός να αντιληφθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρόθεση του πεζού να διασχίσει το δρόμο ή ακόμα και τις πιθανότητες να θέλει να κάνει "καλή εντύπωση" σε αυτόν που τον κοιτάζει παραχωρώντας του την προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας ακόμα παράγοντας που κάνει ακόμα πιο ασφαλείς τις συνθήκες για τους πεζούς όταν διασχίζουν έναν πολυσύχναστο δρόμο!

Διαβάστε και εδώ σε ποια ηλικία ένα παιδί έχει τις απαιτούμενες δεξιότητες για να μπορεί να πάει μόνο του από το σπίτι στο σχολείο με ασφάλεια!