Print this page

Oι πρώτες διακοπές μακριά από τους γονείς

Κάθε χρόνο ο ίδιος προβληματισμός. Να στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση ή μήπως θα κακοπεράσει; Θα του φέρονται άραγε καλά; Κι αν κινδυνεύσει και δεν είστε εκεί να το φροντίσετε; Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί, οικογενειακοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι, και σας συμβουλεύουν σχετικά.

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε με το παιδί σας το καλοκαίρι, όταν κλείνουν τα σχολεία και εσείς περνάτε όλη τη μέρα στη δουλειά, η κατασκήνωση είναι μια καλή λύση για παιδιά άνω των 7 ετών, όταν έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς την ελευθερία μέσω του σχολείου. Αν πρόκειται όμως για την πρώτη φορά που θα στείλετε το παιδί σας σε κατασκήνωση, είναι φυσικό να αγχώνεστε.


Ποτέ η απομάκρυνση, και μάλιστα την πρώτη φορά, δεν είναι εύκολη όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Εκείνο φοβάται να αφήσει την αγκαλιά της μητέρας. Ωστόσο, η κατασκήνωση είναι μία καλή ευκαιρία για εκείνο να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει νέες φιλίες.

Η απόφαση όμως για το αν θα πάει το παιδί πρώτη φορά στην κατασκήνωση είναι δύσκολη και για τους ίδιους τους γονείς. Άγχος και αμηχανία για το αν το παιδί θα τα καταφέρει μόνο του σε ένα άγνωστο περιβάλλον είναι τα πρώτα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς. Καλό είναι όμως να μη μεταφέρετε την αγωνία σας στα παιδιά σας. Καλή η διάθεση προστασίας προς τα μικρά σας, αλλά με μέτρο. Αν προετοιμαστείτε σωστά, όλα θα πάνε καλά και η πρώτη φορά που θα πάει το παιδί σας κατασκήνωση θα του μείνει αξέχαστη.

Για δική σας ευκολία, οι ειδικοί συμβουλεύουν την πρώτη φορά που θα στείλετε το παιδί σας στην κατασκήνωση θα βοηθούσε αν είχε μαζί του παρέα, κάποιο φίλο ή άλλο μέλος της οικογένειας. Έτσι, θα αισθάνεται ότι έχει κάποιον δικό του, τον οποίο μπορεί να εμπιστευθεί. Βέβαια, για παν ενδεχόμενο καλό είναι η κατασκήνωση να βρίσκεται σχετικά κοντά στην περιοχή σας γιατί η ανασφάλεια τόσο η δική σας όσο και του παιδιού μεγαλώνουν με την απόσταση. Πριν καταλήξετε στην κατασκήνωση, ελέγξτε την καλά, ψάξτε άλλα καλοκαιρινά προγράμματα και θέρετρα και δείτε τις εναλλακτικές σας επιλογές. Σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχει πάντα ενήλικας να επιβλέπει τα παιδιά όλες τις ώρες και ότι σας γνωστοποιούν όλες τις δραστηριότητες και τις εκδρομές που προσφέρει η κατασκήνωση ή το πρόγραμμα.


Όσο κι αν αυτό σας αγχώνει, η πραγματικότητα παραμένει. Τα παιδιά σας κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν μόνα τους τον κίνδυνο και καλώς ή κακώς η ζωή είναι γεμάτη από προκλήσεις. Άλλωστε, μόνο έτσι θα γίνουν υπεύθυνα άτομα. Για να καταρρίψουμε κάποια στιγμή την υφιστάμενη κατάσταση, στην οποία φαίνεται ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πλέον υπερπροστατευμένα παιδιά της Ευρώπης. Αυτή όμως η τακτική που υιοθετούν πολλοί γονείς ασυναίσθητα καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, καταπνίγει τη δημιουργική σκέψη, τη φαντασία και το θάρρος του, ενώ το εμποδίζει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Η κατασκήνωση λοιπόν είναι μία πρώτη καλή ευκαιρία για το παιδί σας να λάβει μέρος σε δραστηριότητες, να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει τα όρια του.