Print this page

5 tips για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια καλή σχέση μεταξύ τους

Πώς να μεγαλώσετε τα πιο αγαπημένα αδέρφια!

Σίγουρα θα υπάρξουν καυγάδες. Και φωνές. Και πόρτες που κλείνουν με δύναμη. Μπορεί ακόμα και… σφαλιάρες. Όμως τα αδέρφια θα είναι πάντα αδέρφια και θα έρθει μια μέρα που θα συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι αυτή η σχέση που υπάρχει ανάμεσά τους. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν την καλύτερη δυνατή σχέση ανάμεσά τους, ακολουθώντας αυτά τα τέσσερα απλά βήματα:

Δώστε το καλό παράδειγμα

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά οτιδήποτε. Φροντίστε να εκδηλώνετε την αγάπη και την εκτίμησή σας για τα δικά σας αδέρφια, τους φίλους και τους συγγενείς σας. Μοιραστείτε όσο περισσότερες υποχρεώσεις μπορείτε το σύντροφό σας, ακόμα και τις μικρές καθημερινές δουλειές, όπως να στρώσετε το τραπέζι. Και, κυρίως, υποστηρίξτε έμπρακτα τα παιδιά σας, ώστε να τους δείξετε στην πράξη τον τρόπο να υποστηρίζουν το ένα το άλλο.

Επικροτήστε κάθε επίτευγμά τους

Από όταν είναι ακόμα μικρά, ακόμα κι αν αυτό που καταφέρνουν είναι κάτι ασήμαντο για εσάς (αλλά σημαντικό για εκείνο) μην κουραστείτε ποτέ να δείχνετε το θαυμασμό και τον ενθουσιασμό σας για τα παιδιά. Μη λείψετε ποτέ από τους αγώνες της ομάδας ποδοσφαίρου, από το ρεσιτάλ της χορωδίας, από την παράσταση της σχολής χορού. Η παρουσία σας κάνει την προσπάθειά τους ακόμα πιο σημαντική και επιπλέον τους δείχνει πόσο όμορφα νιώθει κανείς όταν έχει την υποστήριξη της οικογένειάς του και των ανθρώπων που αγαπάει.

Ενθαρρύνετε την ατομικότητα

Όσο παιδιά κι αν έχετε, όσο μικρά κι αν είναι, σίγουρα έχετε αντιληφθεί ότι τα καθένα έχει τα δικά του ταλέντα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αντί να προσπαθήσετε να τα κάνετε να ασχοληθούν με τα ίδια πράγματα, ενθαρρύνετέ τα να ανακαλύψει το καθένα τις κλίσεις του. Δεν χρειάζεται να κάνουν και οι δύο κόρες σας μπαλέτο –μπορεί η μία να προτιμάει το κικ μπόξιν. Ούτε όλα τα αγοράκια είναι προορισμένα να διαπρέψουν στο ποδόσφαιρο ή το στίβο. Και μπορεί να είναι πιο βολικό να τα πηγαινοφέρνετε μαζί, είναι πιο σημαντικό να τους δώσετε την ευκαιρία να περάσουν χρόνο χωριστά, να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να ζητωκραυγάσουν βλέποντας το αδερφάκι τους να προσπαθεί για κάτι που το ενθουσιάζει.

Διαβάστε κι εδώ: Πώς γίνεται δύο αδέρφια να είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους;

Κάντε πράγματα όλοι μαζί σαν οικογένεια

Πηγαίνετε όλοι μαζί στο σινεμά, στο ζωολογικό κήπο ή στη γιορτή του σχολείου. Σίγουρα, θα υπάρξουν φορές που είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθήσουν όλοι κι άλλες που οι μισοί θα προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι, όμως είναι σημαντικό τις περισσότερες φορές είναι είστε όλοι μαζί. Άλλωστε, για να μάθουν να στηρίζουν το ένα το άλλο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η οικογένεια –όπως και η ζωή- είναι… ομαδική δουλειά!

Διαβάστε κι εδώ τι πρέπει να κάνετε όταν τα αδέρφια μαλώνουν!