Print this page

5 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει το φόβο του

Ό,τι κι αν είναι αυτό που φοβάται, θα χρεαιστεί τη στήριξή σας για να το ξεπεράσει!

Τα παιδιά έχουν πολύ ζωηρή φαντασία κι αυτό είναι τέλειο, μπορεί όμως να δημιουργήσει και κάποια προβλήματα, όπως μια υπερβολική ανησυχία για φαντάσματα, κακοπροαίρετα μεταλλαγμένα αντικείμενε και άλλα τρομαχτικά πλάσματα! Βέβαια, δεν είναι όλοι οι φόβοι των παιδιών προϊόντα της φαντασίας τους. Πολλά τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να συμβούν ρεαλιστικά πράγματα που θα τρόμαζαν τον καθένα, όπως το ενδεχόμενο να χάσουν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή να μπει κάποιος ληστής στο σπίτι τη νύχτα. Να τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις παράλογες αλλά και τις λογικές σκέψεις που τα τρομοκρατούν:

1. Κατανοήστε τι ακριβώς είναι αυτό που φοβάται

Συζητήστε με το παιδί σας -ένα σχετικό βιβλίο ή ακόμα κι ένα αυτοσχέδιο παραμύθι για ένα παιδάκι της ίδιας ηλικίας που είχε έναν παρόμοιο φόβο μπορεί να σας δώσει μια αφορμή να ανοίξετε κουβέντα- και προσπαθήστε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Μπορεί να πρόκειται για κάτι που είδε στην τηλεόραση ή που άκουσε να λένε κάποια παιδιά στο σχολείο. Είναι το πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσετε να χειριστείτε την κατάσταση. 

2. Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με ό,τι προκαλούν φόβο (εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό)

Μην επιτρέπετε στο παιδί να παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα που είναι πιθανό να το τρομάξουν ή να καλλιεργήσουν μια αίσθηση ανασφάλειας. Εάν πάλι πρόκειται για κάποιο περισσότερο «δικαιολογημένο» φόβο, όπως για παράδειγμα ότι κάποιος θα μπει στο σπίτι και θα σας κάνει κακό, προσπαθήστε να εξηγήσετε τι κάνετε για να το αποφύγετε αυτό (π.χ. κλειδώνετε την πόρτα, βάζετε συναγερμό κ.λπ.).  Χρησιμοποιήστε απλές εκφράσεις και γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού, και αποφύγετε να πείτε πολλές λεπτομέρειες για να μην μπερδευτεί περισσότερο. Απλά, δώστε του να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φοβάται. Εάν πάλι αυτό που τρέμει είναι τα φαντάσματα, μπείτε μαζί στο δωμάτιο, τσεκάρετε κάθε γωνιά του χώρου και διαβεβαιώστε το ότι δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να φοβάται!

3. Δείξτε κατανόηση

Μην μαλώνετε ένα παιδί επειδή φοβάται και μην υποτιμάτε αυτό που νιώθει επειδή εσείς ξέρετε ότι αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος. Ακούστε με προσοχή ό,τι έχει να σας πει και αντιμετωπίστε το με σοβαρότητα. Κρατήστε το αγκαλιά και διαβεβαιώστε το ότι είστε εκεί για να προσφέρετε συμπαράσταση και να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια. 

4. Μοιραστείτε μια δική σας εμπειρία

Εξηγήστε στο παιδί ότι κατανοείτε ακριβώς αυτό που νιώθει και πως δεν είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που έχει κάνει τέτοιες σκέψεις. Πείτε του μια (αληθινή ή φανταστική) ιστορία από το παρελθόν σας, πώς κάποτε υπάρξατε κι εσείς ένα μικρό παιδί που έτρεμε από το φόβο για κάτι και συζητήστε τον τρόπο με τον οποίο εσείς είχατε αντιμετωπίσει τότε την κατάσταση και τι κάνατε για να λύσετε το πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο θα του δώσετε να καταλάβει ότι αυτό που νιώθει σύντομα θα περάσει. 

5. Αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού

Εάν η ανησυχία του παιδιού είναι πολύ έντονη με αποτέλεσμα να έχει συμπτώματα έντονου άγχους (π.χ. αρχίσει να βρέχεται τη νύχτα, δεν τρώει, δεν κοιμάται κ.λπ.), να επηρεάζονται οι καθημερινές του δραστηριότητες ή να επιδεινώνεται συνεχώς, είναι σκόπιμο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού ψυχικής υγείας.