Print this page

Έχει αργήσει να μιλήσει; Βοηθήστε το να κερδίσει το χαμένο χρόνο

Τα παιδιά που αργούν να μιλήσουν δεν αγχώνουν μόνο τους γονείς που αναρωτιούνται για τους ρυθμούς της ανάπτυξής τους αλλά εκνευρίζονται και τα ίδια επειδή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους μεγάλους αλλά και τους συνομηλίκους τους. Μάθετε πώς θα τα βοηθήσετε να αναπτύξουν την ικανότητα της ομιλίας.

Αν μιλάει ακόμα μωρουδίστικα 

Μέχρι την ηλικία των δύο ετών τα περισσότερα παιδιά μιλούν μια δική τους παραλλαγή της μητρικής τους γλώσσας κι αυτό δεν προκαλεί καμία ανησυχία. Το λεξιλόγιο αναπτύσσεται συνεχώς, όμως οι κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού δεν έχουν εμπεδωθεί κι έτσι το παιδί είναι πολύ λογικό να λέει «μαμά φάει γλυκό» ή «εγώ πάρει βιβλίο». Αυτό που το απασχολεί προς το παρόν είναι να κάνει το σωστό συνδυασμό λέξεων ώστε να εκφράσει τη σκέψη ή την επιθυμία του. Θα του πάρει ακόμα αρκετό χρόνο για να μάθει να σχηματίζει σωστά προτάσεις. Στο μεταξύ, αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να του διαβάζετε παραμύθια ή να του διηγείστε ιστορίες με μικρές αλλά ολοκληρωμένες προτάσεις.

Αν μιλάει –αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέει 

Κάποια παιδιά μπορούν να συνεννοηθούν άψογα με τη μητέρα ή τα μεγαλύτερα αδέρφια τους μέσα από δικούς τους «κώδικες» αλλά κανένας άλλος δεν καταλαβαίνει την ιδιότυπη γλώσσα τους. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι επειδή από την πλευρά του δεν υπάρχει η ανάγκη να βελτιώσει το μέσο επικοινωνίας του (αφού η μαμά αντιλαμβάνεται πάντα τι θέλει) δεν προσπαθεί αρκετά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να αρχίσουν να μιλάνε «όπως οι μεγάλοι» όταν πάνε στον παιδικό σταθμό ή το προνήπιο, προκειμένου να μπορούν πιο εύκολα να κοινωνικοποιηθούν με τους συμμαθητές τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να «διορθώνετε» τα λάθη τους με συγκαλυμμένο τρόπο και χωρίς να περιμένετε να κάνει κι εκείνο το ίδιο αμέσως. Για παράδειγμα, όταν σας πει «ζε σέλω νάνι» πείτε του «ξέρω ότι δεν θέλεις να κοιμηθείς, όμως είναι ώρα για ύπνο». Ή αν δείχνει στο δρόμο λέγοντας «τουτού», πείτε του «ναι, περνάει ένα αυτοκίνητο».

Αν δεν λέει απολύτως τίποτα 

Εάν το παιδί έχει περάσει την ηλικία των δύο ετών και ακόμα δεν έχει αρχίσει να μιλάει, τότε θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος από τον παιδίατρο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του. Επίσης, χρειάζεται να εξεταστεί η ακοή του, αφού τα παιδιά που δεν ακούν καλά δεν μπορούν και να μιλήσουν.