Print this page

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας πάντα να κερδίζουν

Κερδισμένοι στα παιχνίδια - χαμένοι στη ζωή!

Εϊναι πράγματι δυσάρεστο να βλέπεις ένα παιδί να απογοητεύεται και να χάνει. Γι' αυτό και είναι πιο εύκολο να το αφήνουμε με την ψευδαίσθηση ότι έχει κερδίσει, σωστά; Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Child Psychology αφήνοντας τα παιδιά να νικούν συνέχεια όταν παίζουμε μαζί τους, επιτρέπουμε να αποκτήσουμε μια λανθασμένη αίσθηση της αυτοπεποίθησης, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία με την οποία μαθαίνουν.

«Σε όλους έχει συμβεί να προσπαθήσουμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα δίνοντας βραβεία σε όλα για έναν αγώνα όπου όμως είχε μόνο έναν νικητή», λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Carrie Palmquist, καθηγήτρια ψυχολογία στος Πανεπιστήμιο Amherst. «Όμως όταν τα παιδιά βιώνουν μόνο την εμπειρία της επιτυχίας, αναπτύσσουν αναποτελεσματικούς τρόπους για να μαθαίνουν και να επιλύουν προβληματα». Από την άλλη, υπάρχουν και θετικά στοιχεία στο να καλλιεργούμε αυτό το (ψεύτικο) αίσθημα υπερβολικής εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα παιδιά που πιστεύουν ότι τα κατφέρνουν πάντα είναι πιο διατεθειμένα να αναλάβουν ρίσκα, σε σχέση με όσα γνωρίζουν ότι μπορεί και να χάσουν.

Πριν αφήσετε, λοιπόν, το παιδί σας να σας νικήσει ακίμα μία φορά στη Μονόπολη ή το σκάκι, ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε τι είναι καλύτερο για εκείνο όχι μόνοόταν θα τελειώσετε αυτή την παρτίδα, αλλά γενικότερα στη ζωή του.

Διαβάστε κι εδώ τους κανόνες του παιχνιδιού όταν παίζουμε με τα παιδιά μας...