Print this page

Ξεσπάσματα στο σούπερ μάρκετ - 3 τεχνικές για να τα αποφεύγετε

Για να κάνετε τα ψώνια σας ήρεμα, ακόμα κι όταν είστε μαζί με το παιδί.

Για κάποιο λόγο, τα περισσότερα πιτσιρίκια παθαίνουν κάτι όταν τα παίρνουμε μαζί μας στο σούπερ μάρκετ. Ίσως φταίνε τα πολλά ερεθίσματα: έντονα χρώματα και φώτα, πολυκοσμία, φασαρία, η αλήθεια είναι ότι ο χώρος δεν είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό για ένα παιδί. Από την άλλη, συμβαίνει συχνά να μην έχουμε την επιλογή να τα αφήσουμε κάπου για να κάνουμε τα ψώνια μας με την ησυχία μας. Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ένα πιτσιρίκι που πέφτει στα πατώματα επιμένοντας να του πάρουμε αυτό το παιχνιδάκι ή τη σοκολάτα; Να μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 

Οργανώστε τις συνθήκες

Βεβαιωθείτε ότι τη στιγμή που ξεκινάτε για το σούπερ μάρκετ το παιδί είναι ήρεμο, έχει φάει και δεν είναι κουρασμένο ή εκνευρισμένο. Το ίδιο ισχύει και για εσάς -εάν είστε ήδη εξαντλημένη, δύσκολα θα αντιμετωπίσετε με επιτυχία τη γκρίνια ή την ανία του. Επίσης, ξεκαθαρίστε από πριν στο παιδί τι πρόκειται να αγοράσετε (και τι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει στο καλάθι σας).

 

Όταν λέμε «όχι», εννοούμε «όχι»

Εάν το παιδί ζητήσει να πάρει κάτι και το αρνηθείτε, μην μπείτε στον πειρασμό να του κάνετε τη χάρη για να σταματήσει να γκρινιάζει. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δείξετε στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά του έχει αποτέλεσμα και είναι χρήσιμο για εκείνο να τη συνεχίσει. Δείξτε κατανόηση στην απογοήτευσή του και στρέτε την προσοχή του κάπου αλλού.

 

Βάλτε το στη λίστα

Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα κομμάτι χαρτί που θα το ονομάζετε «λίστα επιθυμιών» ή κάπως έτσι. Εκεί, θα σημειώνετε όλα αυτά τα πραγματάκια που το παιδί θα ήθελε να πάρετε από το σούπερ μάρκετ, ώστε να τα θυμηθείτε την επόμενη φορά ή στα γενέθλιά του. Έτσι, θα νιώσει ότι δεν αγνοείτε το αίτημά του κι ότι προγραμματίζετε να το ικανοποιήσετε αργότερα.