Print this page

6 τρόποι να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα

Για να έχετε οικογενειακώς «όνειρα γλυκά»!

«Το δικό σου πότε σταμάτησε να ξυπνάει τη νύχτα;» είναι μια από τις ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι νέοι γονείς σε άλλους που έχουν περάσει την εμπειρία πριν από αυτούς. Λογικό... Για να μπορέσουμε κι εμείς να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι πρέπει να μη χρειάζεται να ταΐζουμε, να αλλάζουμε και να νταντεύουμε το μωρό τρεις και τέσσερις φορές μέσα στη μαύρη νύχτα! Πότε όμως μπορούμε να περιμένουμε ότι θα γίνει αυτό και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πιο ήσυχα και ξεκούραστα βράδια;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα μωρό μπορεί να περάσει πέντε ή και έξι συνεχόμενες ώρες ύπνου από την ηλικία των τριών μηνών, οπότε δεν έχουν ανάγκη από τόσο συχνά γεύματα και ο κιρκαδικός ρυθμός τους (το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο) έχει αρχίσει να λειτουργεί. Από την άλλη, όπως γνωρίζουν όλοι οι γονείς, τα μωρά δεν υπακούν σε «οδηγίες» που καταγράφονται στα βιβλία και μπορεί το δικό μας μωρό να συνεχίσει να ξυπνάει ακόμα κι αν είναι 8, 10 ή 12 μηνών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο του, όπως κάποια πονάκια στην κοιλιά, η οδοντοφυΐα ή κάτι άλλο που ούτε καν φαντάζεστε. Υπάρχουν όμως και κάποιοι τρόποι να το βοηθήσετε να υιοθετήσει πιο καλές (για όλους) συνήθειες στον ύπνο. Όπως αυτοί:

 

Βάλτε το για ύπνο όταν είναι ακόμα ξύπνιο

Αντί να αποκοιμίζετε το μωρό στην αγκαλιά σας και να το βάζετε στην κούνια όταν έχει πια κοιμηθεί, προτιμήστε να το βάζετε να ξαπλώσει όσο είναι νυσταγμένο αλλά ξύπνιο. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα κι αν ξυπνήσει μέσα στον ύπνο του θα έχει μάθει να αποκοιμιέται μόνο του και δεν θα αναζητά την αγκαλιά σας.

 

Μην του δίνετε γάλα μόνο και μόνο επειδή ξύπνησε

Ο κύκλος του ύπνου στα μωρά έχει μικρή διάρκεια -περίπου 40 λεπτά- που σημαίνει ότι είναι αναμενόμενο να ξυπνούν συχνά. Μην τρέχετε να το ταΐσετε. Δώστε του λίγο χρόνο να βρει τον τρόπο να αποκοιμηθεί ξανά ή βοηθήστε το να χαλαρώσει χαϊδεύοντας και νανουρίζοντάς του πριν του προσφέρετε γάλα. Είναι πιθανό να μην έχει ξυπνήσει από πείνα αλλά για κάποιο άλλο λόγο.

 

Φτιάξτε μια ρουτίνα ύπνου

Ήδη από την ηλικία των 4 μηνών, τα μωρά μπορούν να επωφεληθούν πολύ από μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Θα τα βοηθήσει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια ότι πλησιάζει η ώρα να κοιμηθούν και η όλη διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Η ρουτίνα αυτά θα μπορούσε να περιλαμβάνει το μπανάκι του, ένα παραμύθι, ένα νανούρισμα, χαμηλό φωτισμό κ.λπ.

 

Αυξήστε το χρόνο ανάμεσα στα γεύματα

Τα βρέφη, τις πρώτες ημέρες της ζωής του χρειάζονται τροφή κάθε 2-3 ώρες, αλλά όσο περνούν οι εβδομάδες και εφόσον το μωρό παίρνει κανονικά βάρος μπορείτε να αραιώσετε λίγο τα βραδινά γεύματα ώστε να μπορεί να κοιμάται 5 ή 6 ώρες χωρίς διάλειμμα για φαγητό. Διαμορφώστε το πρόγραμμά του έτσι ώστε να κάνει το τελευταίο γεύμα της ημέρας την ώρα που πέφτετε κι εσείς για ύπνο, ώστε να ξέρετε ότι θα έχετε μερικές ώρες στη διάθεσή σας για να ξεκουραστείτε αναπόσπαστη.

 

Μην βιάζεστε να του δώσετε στερεά τροφή

Κάποτε υπήρχε η άποψη ότι όταν το παιδί αρχίσει να τρώει κρέμες θα χορταίνει καλύτερα και θα κοιμάται περισσότερο. Όμως οι ειδικοί πλέον συμβουλεύουν ότι το να δίνουμε πολύ νωρίς (πριν τον 6ο μήνα) στερεές τροφές στο μωρό μπορεί να το δυσκολέψει στον ύπνο, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργιών και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

 

Ακολουθήστε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό

 

Καθώς να γνωρίζετε καλύτερα το μωρό σας θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια που σας δίνει με τα χεράκια και τις εκφράσεις του προσώπου του. Έτσι θα ξέρετε πότε πεινάει και πότε νυστάζει, ώστε να προσαρμόσετε το καθημερινό πρόγραμμά του καλύτερα στις ανάγκες του.