Print this page

Τα «κλειδιά της επιτυχίας» που κάνουν ένα παιδί καλό μαθητή

Όλα τα παιδιά είναι έξυπνα και τα περισσότερα έχουν όρεξη για μάθηση. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τους καλούς μαθητές να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους; Τα tips που ακολουθούν είναι αυτά που προτείνουν στους γονείς μερικοί πολύ έμπειροι δάσκαλοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ακαδημαϊκή πρόοδο των παιδιών τους.

Δείξτε ενδιαφέρον

Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι οι γονείς δεν πρέπει να αναλαμβάνουν να κάνουν τις εργασίες των παιδιών τους ή να είναι από πάνω τους όταν διαβάζουν, αλλά και ότι είναι σημαντικό η οικογένεια να δίνει αξία στη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Προθημοποιηθείτε να βοηθήσετε το παιδί να κάνει την έρευνά του για κάποιο σχολικό project και βεβιαώστε το ότι θα είστε κάπου εκεί κοντά για να σας συμβουλευτεί για οποιαδήποτε απορία του. Έτσι, το παιδί νιώθει ότι το ενθαρρύνετε και επιπλέον έχετε την ευκαιρία να περάσετε μεζί λίγο ποιοτικό χρόνο.

Ακούστε το

Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, πάντα πρέπει να βρίσκεται χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί σας για το σχολείο μέσα στην ημέρα. Να είστε σίγουροι ότι κι εκείνα έχουν πάντα κάτι πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό να σας πουν για το δάσκαλο, τους φίλους κ.λπ. -αρκεί να ξέρουν ότι θέλετε να το ακούσετε.

Απαντήστε τις ερωτήσεις του με υπομονή

Ναι, τα παιδιά κάνουν δεκάδες ερωτήσεις μέσα στην ημέρα. Είναι επειδή θέλουν να μάθουν κι όχι για να μας σπάσουν τα νεύρα! Απαντήστε του και, καθώς μεγαλώνει, δείξτε του τα εργαλεία για να μάθει να βρίσκει μόνο του τις απαντήσεις σε ό,τι το απασχολεί, όπως τα βιβλία ή και το ίντερνετ. Εάν σας ρωτά κάτι που δεν γνωρίζετε, μην διστάσετε να παραδεχτείτε την άγνοιά σας και να του εξηγήσετε τι θα κάνετε ώστε να ενημερωθείτε σχετικά και να του δώσετε μια εμπεριστατωμένη απάντηση λίγο αργότερα.

Δείξτε ενθουσιασμό για τις επιτυχίες του

Όλοι χρειάζονται ενθάρρυνση. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι το παιδί σας είναι πολύ καλός μαθητής και είναι αναμενόμενο να παίρνει «Άριστα» και «Α», μην το αντιμετωπίζεται σαν κάτι αδιάφορο. Ένα δικό σας «μπράβο» είναι αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσει την προσπάθεια και να στοχεύσει ακόμα πιο ψηλά.

Βοηθήστε το να γίνει ανεξάρτητο

Σε όλους μας αρέσει να κάνουμε πράγματα για τα παιδιά μας, όμως εάν το δείτε μακροπρόθεσμα, αυτό που θέλουμε είναι να τους δώσουμε τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τη ζωή χωρίς τη δική μας βοήθεια. Μαθαίνοντάς τους να αναλαμβάνουν μόνα την ευθύνη του εαυτού τους αυξάνεται επιπλέον η αυτοπεποίθησή τους.

Βοηθήστε τα να βάζουν στόχους

Από μικρή ηλικία εξηγήστε στα παιδιά τη σημασία που έχει το σχολείο, η εκπαίδευσή τους και οι εμπειρίες που θα πάρουν εκεί, αλλά και το πώς λειτουργεί το σύστημα με τις βαθμολογίες και ενθαρρύνετέ τα να προσπαθούν για να γίνουν όλο και καλύτεροι μαθητές.

Διδάξτε τους τη συνέπεια

Μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους. Φροντίστε να τα πηγαίνετε κάθε μέρα έγκαιρα στο σχολείο, έχοντας στην τσάντα τους ό,τι ζήτησε ο δάσκαλος ή ή δασκάλα. Έτσι, θα μάθουν τη συνέπεια που είναι πολύ σημαντική αρετή για τη μετέπειτα πορεία τους.

Ακολουθήστε μια υγιή στάση απέναντι στις σχολικές επιδόσεις

Είναι λογικό να χαίρεστε όταν παίρνει καλούς βαθμούς, όμως ο βαθμός δεν είναι το Α κα το Ω στη ζωή του παιδιού σας στο σχολείο. Βεβαιωθείτε ότι εκτός από τις γνώσεις, αποκτά τις κοινωνικές και ψυχικές δεξιότητες που χρειάζεται.

Δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύψει τη μαγεία του βιβλίου

Φροντίστε το παιδί σας να έχει γύρω του καλά βιβλία, που να ανταποκρίνονται στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Διαβάστε του και ενθαρρύνετέ το να διαβάζει ώστε να ανακαλύψει όλα τα υπέροχα μέρη και τις εμπειρίες που μπορεί να ανακαλύψει μέσα από το βιβλίο. Καθώς μεγαλώνει πάρτε του βιβλία με όλο πιο σύνθετη πλοκή και νοήματα.

Αποδεχτείτε τη μοναδικότητά του

Ποτέ μην βάζετε το παιδί σε διαδικασία ανταγωνισμού με αδέρφια, φίλους ή τον εαυτό σας στην ηλικία του. Θα βλάψει την αυτοπεποίθησή του και μπορεί να το πληγώσει ανεπανόρθωτα και για όλη την ενήλικη ζωή του.