Print this page

Απαγορευτικό στα social media για παιδιά κάτω των 13 ετών!

Με δεσμευτικό ευρωπαϊκό κανονισμό που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα!

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με δεσμευτικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο πρέπει να εφαρμόσει και η Ελλάδα, τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες τους για τα παιδιά κάτω των 13 ετών και να τις ανοίγουν για τους εφήβους μέχρι 16 ετών μόνο έπειτα από συγκατάθεση των γονιών τους.

«Και μέχρι σήμερα τυπικά δεν μπορούσε να εγγραφεί ένα παιδί ηλικίας κάτω των 13 ετών στο Facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Μπορούσε όμως να δώσει ψευδή στοιχεία και να προχωρήσει κανονικά. Με τον καινούργιο ευρωπαϊκό κανονισμό μεταφέρεται η ευθύνη στην εταιρεία που διαχειρίζεται το μέσο να βρει τρόπο που θα διασφαλίσει πως τα στοιχεία που δηλώνονται είναι πραγματικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση επωμίζεται τις συνέπειες για κάθε παράβαση», εξηγεί ο κ. Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να διαμορφώσει μια ασπίδα προστασίας των παιδιών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ηλικιών, για τις οποίες το περιβάλλον των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων είναι πλήρως ακατάλληλο», συμπληρώνει.Πρόκειται για τον κανονισμό 679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ο οποίος πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με νόμο της ελληνικής Βουλής έως την 25η Μαΐου 2018.

Ο κανονισμός πέρασε ήδη στο εθνικό δίκαιο σε Γερμανία και Ολλανδία, ενώ προετοιμάζεται νόμος στη Γαλλία. Και στις τρεις χώρες το ηλικιακό όριο, όπου απαιτείται γονική συγκατάθεση, είναι το ανώτερο δυνατό, τα 16 έτη. Ηδη το Facebook διαμόρφωσε την υπηρεσία Messenger for kids, όπου είναι δυνατή η επικοινωνία παιδιών αλλά μέσω των λογαριασμών των γονιών τους, άρα μπορεί να υπάρχει η γονική επίβλεψη για το περιεχόμενό τους.«Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι χώρος για μικρά παιδιά, δεν είναι έτοιμα ψυχοκοινωνικά να διαχειριστούν τον ποταμό βωμολοχίας, βιαιότητας και χυδαιότητας, που ξεπετάγεται εκεί υπό τον κανόνα της ανωνυμίας, καθώς και τις απειλές για την παιδική ηλικία, όπως σεξουαλική παρενόχληση. Είναι σαφές πως τα παιδιά του Δημοτικού δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα», τονίζει ο κ. Κορμάς.Οι εταιρείες δίνουν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τα παιδιά στα δίκτυά τους, από τις ηλικίες του Δημοτικού ακόμη, καθώς αυτό είναι το καταναλωτικό κοινό του μέλλοντος και οι στόχοι της διαφήμισης.

Πώς θα εξασφαλιστεί ότι δεν δηλώνεται ψευδής χρονολογία γέννησης;

«Με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη να πιστοποιούν τον χρήστη και έτσι να ελέγχουν την ηλικία του. Υπάρχουν τρόποι γι’ αυτό, όπως για παράδειγμα μέσω του ΑΜΚΑ. Βεβαίως, στη συνέχεια δημιουργείται η μεγάλη πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», συμπληρώνει ο κ. Κορμάς.

Υπηρεσίες προστασίας των παιδιών από την απειλή του εθισμού διαμορφώνουν προτάσεις για ένα «μπουκέτο» ασφαλιστικών δικλίδων, όπως για παράδειγμα να υπάρχει χρονικό όριο συμμετοχής ενός χρήστη, ειδικά παιδιού, στα διαδικτυακά παιχνίδια (π.χ. να μην ξεπερνιούνται οι δύο συνεχόμενες ώρες).Ταυτόχρονα οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν την ηλικία για την οποία θεωρείται κατάλληλο κάθε παιχνίδι. Πολλά βίαια παιχνίδια απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, όμως παίζουν σε αυτά και πολύ μικρά παιδιά, συχνά δίνοντας ψεύτικα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς πρέπει να παρεμβαίνουν. Με βάση όμως τον έλεγχο της ηλικίας του χρήστη, θα ήταν δυνατό να μην μπορεί ένα μικρό παιδί να συνδεθεί με παιχνίδια που δεν είναι για την ηλικία του.

Πηγη: Καθημερινή