Print this page

20 κανόνες που ακολουθούν πιστά όλα τα νήπια

Και φτάνουν τους γονείς τους στα όρια της τρέλας.

Όσο κι αν προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας ποιοι είναι οι κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς και της αρμονικής συμβίωσης, είναι τεράστιο λάθος να μην αναγνωρίζουμε ότι κατά τη νηπιακή ηλικία εκείνα υπακούν σε κάποιους άλλους, δικούς τους «κανόνες» που ορίζουν τη συμπεριφορά τους. Εάν, λοιπόν, μπορούσε κάποιο νήπιο να συντάξει μια λίστα με «do» και «dont's» που ορίζουν το savoir vivre της ηλικίας τους, θα ήταν κάπως έτσι:

 

Ένας ενήλικας που κοιμάται θα πρέπει να ειδοποιηθεί για να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, για οποιοδήποτε λόγο -ακόμα και για να του πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτή τη κουβέρτα.

 

Εάν πρέπει να πας στην τουαλέτα, φώναξε δυνατά το αίτημά σου και κάνε ξεκάθαρο σε όποιον είναι γύρω σου τι ακριβώς σκοπεύεις να πράξεις μόλις πας. Αυτός ο κανόνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν βρίσκεσαι σε χώρο όπου επικρατεί ησυχία, όπως βιβλιοθήκη, εκκλησία, τράπεζα, κ.λπ.

 

Οι πρώτες πρωινές ώρες ενδείκνυνται για φωνές και ρυθμικούς ήχους που κάνουν θορυβώδη αντικείμενα όταν τα χτυπούν. Είναι επίσης ιδανικές για να παίξεις με το παιχνίδι που σου έφεραν τα Χριστούγεννα, αυτό που παίζει τραγουδάκια. Πάτα το κουμπί και μόλις σταματήσει, πάτα το ξανά.

 

Οι καινούριες τροφές θα πρέπει να πλησιάζονται με προσοχή κι επιφυλακτικότητα. Εάν σου προσφέρουν οτιδήποτε είναι πράσινο με την αιτιολογία «σού κάνει καλό», υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης και δεν πρέπει να επιτρέψεις να το βάλουν στο στόμα σου για κανένα λόγο.

 

Όταν κάποιο πρόσωπο που δεν γνωρίζεις έρθει στο σπίτι σου, πρέπει να του δείξεις κάθε αντικείμενο που υπάρχει στο δωμάτιό σου. Εάν δεν μπει στο δωμάτιο τότε θα πρέπει να μεταφέρεις το καθετί εκεί όπου βρίσκεται.

Εάν χτυπήσει το τηλέφωνο, σήκωσέ το χωρίς να πεις τίποτα. Κράτησέ το για μερικά λεπτά στα χέρια σου και στη συνέχεια άφησέ το να πέσει κάτω.

 

Ο ίδιος κανόνας ισχύει στην περίπτωση που φίλοι ή συγγενείς ζητήσουν να σου μιλήσουν στο τηλέφωνο, Μην πεις τίποτα, απλά ανάσανε για μερικά λεπτά στο ακουστικό και στη συνέχεια άφησέ το και φύγε χωρίς εξήγηση. Προσοχή: μην το κλείσεις, απλά άφησε το ακουστικό στο πάτωμα και βεβαιώσου ότι ακούς από την άλλη μεριά της γραμμής τη φράση «Με ακούει κανείς;»

 

Κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορείς να καθίσεις στην καρέκλα σου, ωστόσο αυτό είναι προαιρετικό. Αντιθέτως, συνιστάται να κάνεις βόλτες μέσα στο σπίτι κρατώντας το φαγητό σου ή και να αφήσεις ένα μέρος από το περιεχόμενο του πιάτου σου στο δωμάτιό σου για αργότερα.

Εάν φας κάτι που δεν σου αρέσει, φτύστο στο χέρι του ενήλικα που βρίσκεται κοντά σου.

 

Εάν νιώσεις την ανάγκη να κάνεις εμετό, μετακινήσου από το πλακάκι στο χαλί ή στο κρεβάτι σου.

 

Τα ρούχα είναι προαιρετικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

 

Τα παπούτσια είναι επίσης προαιρετικά. Εάν τα βάλουν στα πόδια σου μπορείς ανά πάσα στιγμή να τα βγάλεις, είτε βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο είτε ακόμα και στο δρόμο.

Η λέξη «όχι» είναι από αυτές που πρέπει να χρησιμοποιείς όσο πιο συχνά μπορείς.

 

Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης θα πρέπει να φυλάσσεται κάπου όπου δεν μπορούν να το βρουν οι μεγάλοι.

 

Όταν η μητέρα μιλάει στο τηλέφωνο, έχεις τις εξής δυνατότητες: είτε τράβηξε την προσοχή της είτε κάνει πολλή φασαρία χτυπώντας κάτι θορυβώδες. Μια τρίτη επιλογή είναι πέσεις κάτω και να χτυπήσεις το κεφάλι σου σε μια γωνία.

 

Ο βήχας και το φτάρνισμα θα πρέπει να μοιράζονται σε όλους, πρόσφερέ τα σε όποιον βρίσκεται κοντά σου.

 

Πάντα να λες την αλήθεια, ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά στα κιλά της μαμάς ή στο μουστάκι της νονάς. Κάνε ερωτήσεις για τέτοια θέματα μιλώντας δυνατά και, εάν χρειαστεί, δείξε με το δάχτυλο.

 

Εάν η μαμά ή ο μπαμπάς είναι στην τουαλέτα, στάσου έξω από την πόρτα και άρχισε να τους μιλάς. Εναλλακτικά, άνοιξε την πόρτα και μπες μέσα, χωρίς να χτυπήσεις και μη δεχτείς να φύγεις πριν από αυτούς για κανένα λόγο.

Η ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ είναι το ιδανικό μέρος για να αρχίσεις να γκρινιάζεις ή να ζητάς τουαλέτα - αν φοράς πάνα, απλά φρόντισε να κάνεις απολύτως σαφές ότι την αξιοποιείς εκείνη τη στιγμή.

 

Όταν σε βάζουν στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου, κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να είναι αδύνατο κάποιος να ασφαλίσει τη ζώνη. Αυτός ο κανόνας είναι πολύ σημαντικός εάν πρέπει να πάτε κάπου και έχετε ήδη αργήσει.