Print this page

Ο πρώτος χειμώνας του μωρού μας

Πώς θα προστατεύσουμε το μικρό μας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σίγουρα οι φρέσκιες μαμάδες δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι όμως η αλήθεια είναι πως μια βόλτα, όταν φυσικά δεν κάνει τρομερό κρύο, δεν είναι άσχημη ιδέα. Οι ειδικοί λένε πως βοηθά το μωρό να εγκλιματιστεί με τις εποχές και τις ώρες της ημέρας και να ηρεμήσει. Φυσικά οι νέοι γονείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός  ή όταν φυσάει δυνατός, κρύος αέρας γιατί τα νεογέννητα και τα βρέφη κρυώνουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι εμείς ή τα παιδιά.

Ντύνουμε το μωρό μας με στρώματα ρούχων και βαμβακερά υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα του να αναπνέει. Ιδανικά, συμβουλεύουν οι γιατροί, χρησιμοποιούμε μια στρώση παραπάνω από τη δική μας ένδυση. Έτσι, μπορούμε ντύσουμε με ολόσωμο φορμάκι, κάλτσες και από πάνω μακρυμάνικο μπλουζάκι και φορμάκι  Στη συνέχεια καπέλο, μπουφάν, γάντια και μποτάκια. Δεν φοράμε στο μωρό μας το μπουφάν  όταν είναι στο κάθισμα του αυτοκινήτου γιατί τα παιδικά μπουφάν όσο χαριτωμένα και αν φαίνονται είναι επικίνδυνα:  αφήνουν χώρο μεταξύ του μωρού μας και της ζώνης του καθίσματος. Είναι προτιμότερο να βάλουμε το παιδί στο κάθισμα του, να ασφαλίσουμε τις ζώνες προστασίας και μετά να το σκεπάσουμε με μια κουβέρτα από τη μέση και κάτω! 

Όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή όταν εκτός από κρύο φυσάει και βρέχει, τότε καλύτερα να μείνουμε μέσα. Όταν είμαστε έξω, τσεκάρουμε: αν το πρόσωπο του είναι κόκκινο, το δέρμα του ζεστό και το μωρό είναι ανήσυχο τότε πιθανότατα ζεσταίνεται. Αν είναι ανήσυχο, το δέρμα του κρύο και τα μάτια του είναι βουρκωμένα τότε μάλλον δεν είναι ντυμένο όσο ζεστά θα έπρεπε.

Ο μάρσιπος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μεταφέρουμε με το σώμα μας έξτρα ζέστη στο μωρό μας. Δεν παραλείπουμε να διατηρούμε τα χέρια και πόδια ζεστά. Φυσικά όσο έχουμε στον μάρσιπο το μωρό μας προσέχουμε να μην πιέζεται το πρόσωπο του στο στήθος ή τα δικά μας ρούχα. Επίσης φροντίζουμε να μη πέσουμε ή γλιστρήσουμε γιατί θα πέσουμε πάνω του! 

Προσέχουμε όταν καλύπτουμε το καροτσάκι του μωρού με κουβέρτα ή με πλαστικό σκέπασμα γιατί μπορεί να περιορίσουμε με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία του αέρα. Καλύτερα να το ντύσουμε με μπουφάν, καπέλο, γάντια και μποτάκια, να το τυλίξουμε με κουβέρτα ως το στήθος περίπου. Προσέχουμε επίσης να περπατάμε με το καρότσι ενάντια στον άνεμο.

Σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Μερικές φορές η παραπάνω ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξίσου πρόβλημα και να ξηράνει την αναπνευστική δίοδο και την ήδη ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού. Για να το αποφύγουμε αυτό κρατάμε το εσωτερικό του σπιτιού δροσερό, μεταξύ 20-22 βαθμούς Κελσίου. Όταν κοιμάται το μωρό καλύτερα η θερμοκρασία να πέφτει λίγο γύρω στους 19 βαθμούς. Επενδύουμε σε καλό υγραντήρα στο δωμάτιο του μωρού για να παραμείνει ζεστή και υγρή η ατμόσφαιρα. Η υγρασία αυτή βοηθά στο αναπνευστικό του σύστημα του και αποτρέπει το μπούκωμα της μύτης του.

Η χαμηλή θερμοκρασία και η ξηρότητα του αέρα μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την ξηροδερμία. Το δέρμα χάνει την υγρασία του, δείχνει ερεθισμένο και προκαλεί φαγούρα. Επίσης το νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρασία στην επιδερμίδα του μωρού μας γι'αυτό και το κάνουμε μπάνιο κάθε δύο μέρες. Το πλένουμε με ζεστό νερό και δεν το αφήνουμε να μουλιάσει. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 35-37 βαθμούς Κελσίου. Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία με τον αγκώνα μας (τον βάζουμε κάτω από τη βρύση ή μέσα στο μπανιεράκι του μωρού) και  τελειώνουμε μέσα σε 10 λεπτά ή και λιγότερα για το νεογέννητο. Όταν το στεγνώνουμε βάζουμε ενυδατικό γαλάκτωμα και ντύνουμε άμεσα κεφάλι και στήθος γιατί έτσι διατηρείται η θερμοκρασία στο σώμα του.

Διατηρούμε καθαρά τα χέρια του μωρού μας γιατί έχουν τη τάση να τα βάζουν συχνά στο στόμα τους και να μεταφέρουν έτσι μικρόβια.

Προσέχουμε για τυχόν ανησυχητικά σημάδια: αν το μωρό αρχίσει να τρέμει ή τα άκρα του (χέρια, πόδια, πρόσωπο) είναι κρύα και κόκκινα ή είναι χλωμά και άκαμπτα τότε μεταφέρουμε αμέσως το μωρό σε εσωτερικό χώρο. Όσο είμαστε έξω δεν το τρίβουμε γιατί μπορεί να προκαλέσουμε έξτρα ζημιά στο κρύο δέρμα. Αν βάλουμε μέσα το μωρό, το ντύσουμε με ζεστά ρούχα και εκείνο δεν ανεβάζει θερμοκρασία, καλούμε αμέσως τον γιατρό. Αν πάλι δείχνει πως πέφτει σε λήθαργο, δεν ανταποκρίνεται και τα χείλια ή το
Κάνουμε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα εμβόλια που προστατεύουν το μωρό μας από διάφορες αρρώστιες και ελέγχουμε αν είναι στη κατάλληλη ηλικία για εμβόλιο γρίπης.

Ακόμα και τον χειμώνα, ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε περίφημες λιακάδες. Βγάζουμε έξω το μωρό μας όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό του σύστημα και γιατί ο ήλιος είναι βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D

Το κείμενο είναι ενημερωτικό και μόνο ο παιδίατρος σας μπορεί να πάρεχει εμπεριστατωμένη ιατρική πληροφόρηση.