Print this page

5 πράγματα που πρέπει να ξέρει ένα παιδί για την περίπτωση που σας χάσει μέσα στο πλήθος

Για να είναι ασφαλές και να το εντοπίσετε όσο πιο άμεσα γίνεται!

Εμπορικά κέντρα γεμάτα κόσμο, πλατείες με δεκάδες παιδάκια να τρέχουν και να παίζουν, παιδότοποι, σούπερ μάρκετ, αεροδρόμια... τα μέρη όπου μπορεί εύκολα ένα πιτσιρίκι να απομακρυνθεί από τους γονείς του και να νιώσει «χαμένο» είναι πολλά! Κι επειδή δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης ούτε για το ίδιο, ούτε φυσικά για τους γονείς, καλό είναι να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Γι' αυτό φροντίστε από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά σας να γνωρίζουν...

1. Ποιο είναι το πλήρες όνομά τους και το πλήρες όνομα των γονιών

Αναφέρετε συχνά το όνομα και το επίθετο το δικό σας και του παιδιού ώστε να ξέρει ότι για τους άλλους δεν είστε απλώς «η μαμά» και «ο μπαμπάς». Εξηγήστε του ότι σε περίπτωση που σας χάσει από το οπτικό πεδίο του θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή των γύρω του φωνάζοντας δυνατά και καθαρά πως ψάχνει τη μαμά του, που ονομάζεται έτσι (μικρό και επίθετο). Γνωρίζοντας το δικό του όνομα αλλά και των οικείων του θα μπορούν όσοι σπεύσουν να το βοηθήσουν να σας εντοπίσει πιο γρήγορα.

2. Ποιος είναι ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου

Είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να μπορέσει το παιδί να σας βρει. Βέβαια, τα νήπια είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να απομνημονεύσουν έναν δεκαψήφιο αριθμό. Γι' αυτό, θα πρέπει να το επαναλαμβάνετε συχνά ή να του το μάθετε σαν «ποιηματάκι». Μια καλή ιδέα είναι να του το επαναλαμβάνετε ρυθμικά σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, όπως για παράδειγμα όταν ασφαλίζετε το καθισματάκι του στο αυτοκίνητο ή όταν το βάζετε για ύπνο. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να το απομνημονεύσει μηχανικά.

3. Είναι σημαντικό να μείνει σε ένα σημείο

Δεδομένου ότι το σημείο όπου βρίσκεται το παιδί είναι ασφαλές (π.χ. δεν είναι στη μέση του δρόμου), το καλύτερο είναι να μείνει εκεί, όταν διαπιστώσει ότι έχει χαθεί και όχι να πηγαίνει από εδώ κι από εκεί για να σας βρει. Με αυτό τον τρόπο, ο γονιός θα μπορεί να το εντοπίσει πιο εύκολα, κάνοντας αντίστροφα τη διαδρομή που είχε ακολουθήσει από τη στιγμή που έχασε το παιδί από τα μάτια του. Εξηγήστε του ότι είναι πολύ σημαντικό να μην πανικοβληθεί και να παραμείνει σε ένα σημείο όπου μπορεί εύκολα να το δει κανείς (για παράδειγμα, εάν είναι μέσα στην τουαλέτα ενός εμπορικού κέντρου, είναι καλύτερο να βγει και να περιμένει ακριβώς απέξω), περιμένοντας είτε το γονιό να επιστρέψει είτε να εντοπίσει κάποιον ενήλικα που μπορεί να το βοηθήσει.  

4. Μπορεί να ζητήσει βοήθεια από μια άλλη μαμά

Συνήθως, λέμε στα παιδιά να απευθυνθούν σε κάποιον αστυνομικό σε περίπτωση που χαθούν, επειδή όμως δεν είναι πάντα σίγουρος ότι θα υπάρχει κάποιος στο συγκεκριμένο χώρο, μια καλή επιλογή είναι μια μαμά με παιδιά που θα είναι σίγουρα διατεθειμένη να βοηθήσει ένα παιδί να βρει τη δική του μαμά και να νιώσει ασφαλές. Κάντε πρόβες ζητώντας του να σας πει πώς ακριβώς θα εξηγήσει σε μια μαμά που θα δει μπροστά του ότι έχει χαθεί κι ότι χρειάζεται βοήθεια.

5. Δεν ακολουθεί ποτέ τον άνθρωπο που είναι διατεθειμένος να το βοηθήσει κάπου μακριά

Αφότου βρει κάποιος ενήλικα και ζητήσει τη βοήθειά του, το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο όπου διαπίστωσε ότι έχει χαθεί. Εκεί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψει άμεσα ο γονιός αλλά και μειώνονται οι πιθανότητες το παιδί να απομονωθεί σε έναν χώρο μαζί με τον «καλό άνθρωπο που έσπευσε να το βοηθήσει και τελικά δεν ήταν και τόσο καλός»! Εκείνο που πρέπει να ζητήσει από τον ενήλικα είναι είτε να καλέσει το γονιό του (εφόσον γνωρίζει το τηλέφωνό του) είναι να ειδοποιήσει την αστυνομία.