Print this page

4 φορές που το παιδί έχει ανάγκη να περάσει χρόνο με τους γονείς του

Ο χρόνος που διαθέτουμε στα παιδιά μας είναι για εκείνα ό,τι πιο σημαντικό χρειάζονται από εμάς. Ιδιαίτερα, σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά να περάσουμε χρόνο με το παιδί μας. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ... Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά είναι αρκετά για να γεμίσουν τις... αποθήκες του παιδιού με μητρική προσοχή και αγάπη! Υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα που είναι σαν να μας «φωνάζει» πως θα ήθελε να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του. Αυτές συνήθως είναι:

Μόλις ξυπνήσει το πρωί

Έχετε διαπιστώσει ότι το πρωί το παιδί σας κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς και δυσκολεύεται να... πάρει μπροστά; Είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται στο ότι έχει την ανάγκη από λίγο χρόνο μαζί σας. Προνοήστε κάθε  μέρα να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο για αγκαλιές και ψιλο-κουβεντούλα για να ξεκινήσει τη μέρα του νιώθοντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Όταν πρόκειται  να συμβεί κάτι που θα το αγχώσει

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τους κατάλληλους μηχανισμούς για να ανταπεξέρχονται σε στρεσογόνες καταστάσεις. Εάν πρόκειται το απόγευμα να πάτε στο γιατρό για εμβόλιο ή είναι η πρώτη μέσα σε μια καινούρια δραστηριότητα ή, ακόμα κι αν έχετε να κάνετε κάτι εκτός του συνηθισμένου προγράμματος, όπως να πάτε μια επίσκεψή ή να φύγετε για Σαββατοκύριακο. είναι χρήσιμο να του εξασφαλίσετε είκοσι λεπτά μαζί σας. Θα του δώσουν τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται.

Όταν επιστρέφει στο σπίτι

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρίσκεστε στο σπίτι κάθε μέρα όταν γυρίζει το παιδί από το σχολείο, είναι πολύ καλό για εκείνο κάθε τόσο να το παίρνετε εσείς από το σχολικό ή να είστε εκεί όταν επιστρέφει. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το τραπέζι ή καθίστε και φάτε μαζί και συζητήστε για το πώς πέρασε τη μέρα του. Είναι πολύ πιθανό να έχει έρθει φορτισμένο από τις εμπειρίες που έζησε και να έχει ανάγκη να το συζητήσει και να αποφορτιστεί πριν ξεκινήσει τις εργασίες του ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Όταν φέρεται άσχημα

Πολύ συχνά τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάρμοστα ακριβώς επειδή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή μας. Είναι σας να μας στέλνουν το μήνυμα ότι θέλουν να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί τους. Δοκιμάστε να περάσετε λίγο χρόνο οι δυο σας, αντί να το μαλώσετε ή να το βάλετε τιμωρία που φέρθηκε άσχημα. Θα διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα θα λυθεί αμέσως.