Print this page

5 λόγοι να πάρουμε σκύλο για το παιδί μας!

Με την κατάλληλη εκμάθηση και επίβλεψη τα σκυλιά μπορούν να γίνουν πολύτιμοι  σύντροφοι των παιδιών μας και αυτό γιατί:

Τα σκυλιά  δίνουν μαθήματα υπευθυνότητας. Όταν ένα παιδί αναλαμβάνει να δώσει φαγητό και νερό και να καθαρίσει ένα σκυλί η ικανοποίηση και η αίσθηση υπευθυνότητας που κερδίζει δεν συγκρίνονται με τις καλές επιδόσεις στο σχολείο ούτε και με άλλες μικροδουλειές που μπορεί να του αναθέσουμε. Η σχέση που αναπτύσσεται αλλάζει σημαντικά τη ζωή του παιδιού τώρα και στη μετέπειτα ζωή του.

Τα σκυλιά μαθαίνουν τα παιδιά να συμπονούν. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τα σκυλιά αισθάνονται και πονούν. Τραυματίζονται και πάσχουν από αρρώστιες των γηρατειών κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής τους.  Το παιδί τις περισσότερες φορές γίνεται μάρτυρας όλου του κύκλου ζωής του σκύλου του.  Θα προσπαθήσει να το παρηγορήσει, να το συντροφεύσει στον πόνο του και τέλος θα το θρηνήσει όταν αυτό φύγει από την ζωή. Η όλη εμπειρία αποτελεί πολύτιμο μάθημα γιατί μαθαίνει το παιδί να συμπονεί και να βοηθά όσους το χρειάζονται.

Τα σκυλιά μαθαίνουν στα παιδιά να συγκρατούν τον εαυτό τους και να έχουν υπομονή. Οι μικροί μας φίλοι μασάνε ό, τι βρουν μπροστά τους, σκορπίζουν σάλια παντού, γρατζουνίζουν και με λίγα λόγια κάνουν πολλές και διάφορες ζημιές μέσα στο σπίτι χωρίς όμως να έχουν αίσθηση της καταστροφής που έχουν «καταφέρει».  Έτσι το παιδί που πρέπει να συγκρατηθεί για να μην χτυπήσει ή φωνάξει στο σκυλί  μαθαίνει να συγκρατεί τα νεύρα του και να μην ξεσπάσει.Ένα παιδί χρειάζεται υπομονή για να μάθει το σκυλί του να κάνει βόλτα με λουρί, να πάει τουαλέτα ή ακόμα και να κάτσει στα πίσω του πόδια η όλη όμως εμπειρία του δίνει χαρά και μεγάλη ικανοποίηση.

Τα σκυλιά διδάσκουν  την κοινωνικοποίηση. Όπως εμείς έτσι και  τα σκυλιά είναι ζώα που χαίρονται και χρειάζονται προσοχή και τρυφερότητα. Όταν ένα παιδί μαθαίνει πώς να έρθει σε επικοινωνία με το σκυλί του μαθαίνει και πώς θα επικοινωνήσει ευκολότερα με άλλα παιδιά ή και μεγάλους.

Τα σκυλιά μας διασκεδάζουν και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όποια και αν είναι η ράτσα τους αρέσει πάντα το παιχνίδι και ευτυχώς υπάρχουν άπειροι τρόποι για να παίξει κανείς και να κάνει παρέα μαζί τους. Θα είναι πιστοί σύντροφοι στο παιχνίδι ενώ είναι καταπληκτική η ικανότητα που έχουν να ηρεμούν και να ελαφρύνουν την διάθεση όσο άσχημη και αν είναι.  Γουφ!