Print this page

Πάμε για ύπνο;

Πρόβλημα ύπνου δεν έχουν μόνο οι μεγάλοι έχουν και τα παιδιά, μόνο που σ’ εκείνη την περίπτωση κρατούν και εμάς ξύπνιους και  βασανισμένους!  Διαβάζουμε πρακτικούς τρόπους για να κερδίσουμε την «μάχη της κρεβατοκάμαρας»!

Προσαρμόζουμε την ώρα που θα πάει το παιδί μας για ύπνο

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνου την νύχτα, αλλά φυσικά υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές συνήθειες. Τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να αλλάξουν όσο και να προσπαθήσουμε. Ένα παιδί που σηκώνεται νωρίς θα συνεχίσει να σηκώνεται νωρίς ή ένα παιδί κουκουβάγια δεν θα πέσει για ύπνο αν δεν του το ζητήσει το σώμα του. Η λύση; Μαθαίνουμε πόση ώρα ύπνο χρειάζεται το παιδί μας για να ξυπνάει φρέσκο και κανονίζουμε ανάλογα και την ώρα που θα πάει για ύπνο.

Παραμένουμε συνεπείς στην  όλη τελετουργία 

Η ρουτίνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μωρά, παιδιά, νήπια προσχολικής ηλικίας. Αν κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα με το παιδί μας πριν το βάλουμε για ύπνο, π.χ.  ένα μπάνιο ή να του διαβάζουμε ένα παραμύθι, το παιδί μπαίνει στο νόημα και καταλαβαίνει τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια  και έτσι συνηθίζει και πηγαίνει για ύπνο πολύ πιο εύκολα.

Κλείνουμε την τηλεόραση δύο ώρες πριν την ώρα του ύπνου

Οι μελέτες κάνουν λόγο για την μελατονίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει βαθιά τον ύπνο μας.  Αν υπάρχουν οθόνες ανοιχτές για το παιδί, (τηλεόραση ή άλλου είδους οθόνη) μισή ώρα πριν την καθιερωμένη ώρα ύπνου, το παιδί δεν θα το πάρει ο ύπνος αν δεν περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες. Γι’ αυτό κλείνουμε εγκαίρως τις οθόνες και αφήνουμε έξω από το δωμάτιο τα τηλέφωνα.  

Μειώνουμε το στρες πριν την ώρα του ύπνου

Άλλη μία ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο, είναι η γνωστή ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη.  Για να αποφύγουμε την παραγωγή έξτρα κορτιζόλης που θα τσιτώσει το παιδί και δεν θα κοιμηθεί εύκολα,  διατηρούμε ένα  ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον, με απαλό φωτισμό και εμείς μιλάμε σιγά και κάνουμε ήρεμες κινήσεις.

Δημιουργούμε συνθήκες ευνοϊκές για ύπνο

Ένα λούτρινο ζωάκι βοηθά το παιδί μας να κοιμηθεί, τα πολλά όμως παιχνίδια δεν θα βοηθήσουν, σίγουρα.  Απαλά σεντόνια, σκούρες κουρτίνες που κρύβουν έντονα φώτα, σχετική ησυχία είναι κάποια χαρακτηριστικά με τα οποία θα μάθει το παιδί μας να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα.   

Δροσερή ατμόσφαιρα

Ο ύπνος του παιδιού επηρεάζεται από το φως αλλά και από τη θερμοκρασία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να φορτώνουμε με βαριά ρούχα το παιδί  ή να ανεβάζουμε πολύ την θερμοκρασία του δωματίου. Μια κανονική θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και λίγο πιο χαμηλή είναι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο.

Προστατεύουμε από φόβους

Αντί να τους διώξουμε, τους δίνουμε τον λόγο και «προσλαμβάνουμε» ένα ειδικό παιχνίδι που θα είναι ο φύλακας και άγγελος του παιδιού μας  ή ψεκάρουμε με «σπρέι κατά των τεράτων» το δωμάτιο πριν τον ύπνο. (ένα άδειο αποσμητικό χώρου με μια ζωγραφιστή ταμπέλα κάνει μια χαρά τη δουλειά)

Δεν εστιάζουμε στον ύπνο

Δεν επιμένουμε να πέσει για ύπνο γιατί θα του το κάνουμε πιο δύσκολο. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πως να το χαλαρώσουμε και να το ηρεμήσουμε.

Έχουμε το νου μας για διαταραχές ύπνου

Αν παρά τις προσπάθειες μας το παιδί μας δυσκολεύεται να πέσει για ύπνο ή μένει άγρυπνο με επίμονους εφιάλτες και τρόμους καλό είναι να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο μας.