Print this page

Βοήθεια! Το τρίχρονο παιδί μου βρίζει!

Σίγουρα σοκαριστήκατε όταν πρωτακούσατε το παιδί σας να βρίζει! Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει αυτή την άσχημη συνήθεια.

Σίγουρα αναρωτηθήκατε πως έμαθε αυτού του είδους την γλώσσα και αν πραγματικά συνειδητοποιεί τι λέει. Στην ουσία, πρέπει να προσέξετε την αντίδραση σας γιατί θα επηρεάσει σημαντικά τι θα κάνει και αν θα βρίζει το παιδί σας στο μέλλον.


Αλήθεια γιατί  βρίζουν τα παιδιά; Συχνά γιατί ανακαλύπτουν την γλώσσα, γιατί περιεργάζονται μια νέα λέξη ή θέλουν να καταλάβουν το νόημα της. Μερικές φορές γιατί προσπαθούν να εκφράσουν απογοήτευση ή γιατί η λέξη ακούγεται αστεία ή γιατί έχει πλάκα η αντίδραση από τους γύρω τους.

Χρειάζεται άμεση αντίδραση: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν βρίζει είναι να αγνοήσετε εντελώς το βρίσιμο κυρίως αν καταλάβετε πως βρίζει για να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτό σημαίνει πως δεν το κοιτάτε, ούτε μιλάτε όταν βρίσει αλλά παραμένετε ήρεμοι.
Μπορείτε επίσης να του κάνετε μια μικρή «διάλεξη» για τις λέξεις και πως πρέπει να τις επιλέξει πριν μιλήσει. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε πως «Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που μπορεί να πληγώσουν τους ανθρώπους» Τα νήπια μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν αλλά μπορούν να καταλάβουν πότε στεναχωρούν ή προσβάλουν τους άλλους.


Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε τι σημαίνει η «κακιά» λέξη στο τρίχρονο παιδί γιατί δεν θα καταλάβει ούτε την εξήγηση! Μπορείτε απλά να του πείτε πως «αυτή δεν είναι καλή λέξη» Αντίθετα τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά  μπορεί να καταλάβουν. Γι’ αυτό ρωτήστε το αν ξέρει τι σημαίνει η λέξη και εξηγείστε γιατί δεν είναι σωστό να την χρησιμοποιεί.
Μια καλή ιδέα είναι να αποφασίσουν οι ενήλικες στο σπίτι πια γλώσσα είναι αποδεκτή και να το συζητήσετε με το παιδί. Αυτό θα βοηθήσει να ανακαλέσετε στη τάξη το παιδί όποτε βρίσει.


Εννοείται πως ένα παιδί μπερδεύεται όταν ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά σε σχέση με το βρίσιμο. Γι’ αυτό αν δεν θέλετε να βρίζει το παιδί σας μη βρίζετε ούτε εσείς.
Σκεφτείτε άλλες λέξεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να εκφράσετε θυμό ή απογοήτευση για να αποφύγετε να βρίσετε.Πείτε μπράβο στο παιδί σας αν θεωρήσετε πως χειρίζεται καλύτερα τα αρνητικά του συναισθήματα και δεν βρίζει.


Έχει μεγάλη σημασία να ξέρετε τι βλέπει, τι ακούει και με τι παίζει το παιδί σας γι’αυτό και καλό είναι να ελέγξετε τα τηλεοπτικά προγράμματα, τη μουσική και τα παιχνίδια που παίζει στη ταμπλέτα.

Αν μάθετε γιατί βρίζει το παιδί τότε θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε ευκολότερα αυτό το κακό συνήθειο.
Αν βρίζει για να τραβήξει προσοχή, εσείς δείχνετε πως δεν προσέχετε καθόλου! Δεν γελάτε, δεν θυμώνετε μένετε απλά ήρεμοι και αγνοείτε τι είπε. Αν βρίζει γιατί είναι θυμωμένο και απογοητευμένο, του αναγνωρίζετε το δικαίωμα να αισθάνεται έτσι όμως θα πρέπει να χρησιμοποιεί καλύτερο τρόπο για να εκφραστεί.


Τέλος, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιεί «εναλλακτικές» λέξεις αντί να καταφεύγει στις… «άσχημες»!