Print this page

Επαινείτε το παιδί σας, κάνει καλό!

Όλοι αισθάνονται όμορφα όταν κάποιος τους πει μια καλή κουβέντα για λ.χ. ένα ρούχο που τους πάει ή για ένα φαγητό που έφτιαξαν, ιδιαίτερα αν αυτός ο έπαινος προέρχεται από κάποιον που εκτιμούν και δίνουν βαρύτητα στην γνώμη του. Το ίδιο καλά και ίσως παραπάνω αισθάνεται ένα παιδί.

Ένα παιδί που ξέρει πως η μητέρα του εκτιμά, τιμά και εγκρίνει το ίδιο και τις αποφάσεις του παίρνει τέτοια δύναμη που είναι ικανό να αλλάξει τον κόσμο!
Όλες φυσικά οι μαμάδες θεωρούν πως το παιδί τους είναι το πιο όμορφο και το πιο έξυπνο του κόσμου. Υπάρχουν όμως και άλλες καλές κουβέντες που ευχαριστούν και δίνουν ευγενικά κίνητρα στο παιδί σας, όπως τα παρακάτω:

Κάθε φορά που το παιδί επιδείξει τιμιότητα, καλοσύνη, αξιοπιστία αξίζει να του το αναγνωρίσετε με μια καλή κουβέντα. Είναι πιο εύκολο να παρατηρούμε και να ασκούμε κριτική όσες φορές κάνει λάθος το παιδί και όχι τις φορές που υπακούει και δείχνει σεβασμό. Γι' αυτό ας μη ξεχνάτε κουβέντες σαν και αυτή: «Δεν ξέρω αν στο έχω πει τώρα τελευταία αλλά θεωρώ πως είσαι πολύ καλό παιδί και εκτιμώ πολύ τον τρόπο που φέρεσαι στους άλλους ανθρώπους» 

«Κάθε φορά που σε βλέπω είμαι ευγνώμων που είμαι μαμά σου». Τα παιδιά έχουν επίσης ανάγκη να νιώσουν πως τα αγαπούν απλά και μόνο για αυτό που είναι!

Κάθε φορά που το παιδί βοηθά με τις δουλειές της οικογένειας, πρέπει να ξέρει πως οι ενήλικες του σπιτιού το παρατηρούν και εκτιμούν: «Ευχαριστώ που κατεβάζεις τα σκουπίδια στην ανακύκλωση κάθε μέρα, χωρίς να στο ζητήσω».

«Τακτοποίησες πολύ σωστά τα σιδερωμένα ρούχα στα ντουλάπια, μπράβο!» Η σωστή δουλειά χρήζει σωστού επαίνου.

Όμως και όταν δεν γίνει σωστά η δουλειά, είναι απαραίτητος ο έπαινος για την προσπάθεια. «Χαίρομαι πολύ που προσπάθησες να καθαρίσεις το τραπέζι μετά το φαγητό. Έλα να δούμε πως θα καθαρίσουμε το τραπέζι την επόμενη φορά χωρίς να πετάξουμε κάτω τα ψίχουλα»


«Πο πο, έλυσες αυτό το μαθηματικό πρόβλημα μόνος σου; Μωρέ μπράβο, είσαι ατσίδα!» Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε να δίνουμε κίνητρο για περεταίρω βελτίωση!

Ακόμα και αν δεν είναι του γούστου σας, μπορείτε να πείτε ένα καλό λόγο για την αισθητική του παιδιού σας. «Βλέπω πως το θέμα αποκριάτικη φορεσιά, το έχεις οργανώσει και στήσει άψογα!»

«Παιδί μου χαίρομαι τόσο όταν βλέπω πως έχεις βελτιωθεί σημαντικά στην προπόνηση σου! Μπράβο!» Δεν χρειάζεται να περιμένετε την τελειότητα ή τα αριστεία για επαινέσετε.

Αν το πιστεύετε, τότε μια καλή κουβέντα και για τους φίλους του παιδιού σας, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. «Πολύ καλά και ευγενικά τα παιδιά από το ωδείο, μπράβο, ξέρεις να διαλέγεις τους φίλους σου! »