Print this page

7 σημάδια ότι το παιδί σας είναι εσωστρεφές

Αποκωδικοποιήστε τη συμπεριφορά του για να ξέρετε πώς είναι καλύτερο να φέρεστε κι εσείς απέναντί του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχιατρικής, όπως ο Καρλ Γιουνγκ, ο καθένας από εμάς τείνει περισσότερο είτε προς την εξωστρέφεια είτε προς την εσωστρέφεια. Συχνά θεωρούμε τους εξωστρεφείς ανθρώπους ως πιο κοινωνικούς και τους εσωστρεφείς «ντροπαλούς» ή αντικοινωνικούς, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα ντροπαλοί, μπορεί όμως να είναι σχετικά «απόμακροι» και «ήσυχοι» στις κοινωνικές εκδηλώσεις, επειδή έχουν ανάγκη από χρόνο και χώρο για να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ο ορισμός του εσωστρεφή είναι αυτό που το ενδιαφέρον του κατευθύνεται κυρίως προς τον εσωτερικό κόσμο του». Αντίστοιχα, εξωστρεφείς είναι όσοι κατευθύνουν το ενδιαφέρον προς του ς άλλους και προς τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι εσωστρεφές ή απλώς ντροπαλό;

Τα πρώτα σημάδια της κλίσης προς την εσωστρέφεια ή την εξωστρέφεια είναι ήδη διακριτά από πολύ νωρίς, ακόμα κι από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Σε γενικές γραμμές, ένα εσωστρεφές παιδί...

...Δεν μιλάει πολύ

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι γενικά προτιμούν να κάνουν εσωτερικούς διαλόγους με τον εαυτό τους παρά να αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Έτσι, μπορεί να κάθονται σιωπηλοί για ώρες, παρατηρώντας το περιβάλλον τους χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

...Προτιμά να παίζει μόνο του

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας δεν αποζητά ιδιαίτερα την παρέα άλλων παιδιών κι ότι, ακόμα κι αν του δίνεται η δυνατότητα για ομαδικές δραστηριότητες, συχνά επιλέγει να παίξει μόνο του. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι γενικά αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων και προτιμούν να συναναστρέφονται με λίγα άτομα τα οποία γνωρίζουν και νιώθουν άνετα μαζί τους.

...Δείχνει εκνευρισμένο μετά από κάποια κοινωνική εκδήλωση

Οι περιστάσεις όπου πρέπει να συνυπάρξουν με πλήθος ανθρώπων αντλούν υπερβολικά πολλή ενέργεια από έναν εσωστρεφές άτομο. Ακριβώς επειδή οι δικές τους αποθήκες ενέργειας γεμίζουν όταν είναι μόνοι τους και μπορούν να αφουγκραστούν τον εαυτό τους, το να είναι μαζί με άλλους είναι κάτι που τους κουράζει. Έτσι, εάν το παιδί σας δείχνει εκνευρισμένο μετά από ένα πάρτι, ίσως απλώς χρειάζεται να περάσει λίγο χρόνο ήσυχα με τον εαυτό του.

...Είναι ιδιαίτερα ενεργητικό όταν έχει μείνει για λίγο μόνο

Ο χρόνος με τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικός για κάθε εσωστρεφή άνθρωπο. Αφήστε το παιδί να παίξει μόνο του, να ζωγραφίσει, να διαβάσει ένα βιβλίο ή να δει κάτι στην τηλεόραση χωρίς να επιβάλλετε την παρουσία τη δική σας ή κάποιου άλλου και θα διαπιστώσετε ότι αυτό το κάνει μετά να είναι πολύ ευδιάθετο και ενεργητικό.

...Έχει έντονη δημιουργικότητα

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Susan Cain με τίτλο «Ησυχία: Η ισχύς των Εσωστρεφών Ατόμων σε έναν Κόσμο που δεν Σταματάει να Μιλάει», οι εσωστρεφείς προτιμούν να εργάζονται μοναχικά, κι αυτό συχνά αποτελεί καταλύτη για την καινοτομία.

...Είναι περίεργο αλλά και προσεκτικό

Το γεγονός ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι κατά κανόνα ήσυχοι και μοναχικοί, δεν σημαίνει ότι είναι αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Αντίθετα, είναι από τη φύση τους άτομα που θέλουν να επεξεργάζονται και να μαθαίνουν, απλώς προτιμούν να το επιτυγχάνουν αυτό μέσω της παρατήρησης, αντί της δράσης. Άλλο ένα χαρακτηριστικός τους είναι ότι πριν πάρουν κάποια πρωτοβουλία, θα το σκεφτούν καλά και από όλες τις απόψεις, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να κάνουν πράγματα επικίνδυνα και παράτολμα.