Print this page

Παιδί 4-5 ετών: Ορόσημα ανάπτυξης

Το παιδί μεγαλώνει, είναι πιο ανεξάρτητο, πιο σίγουρο για τον εαυτό του, διαθέτει αυτοέλεγχο και δημιουργικότητα. Αρκείται να παίζει με τα παιχνίδια του, θέλει να δοκιμάζει νέα πράγματα και όταν απογοητεύεται ή τσατίζεται το εκφράζει πιο εύκολα.

Δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδια ταχύτητα, όμως τα περισσότερα όταν κλείνουν το 5ο έτος της ηλικίας τους έχουν:

Κινητικές Δεξιότητες: Είναι στην ηλικία που μπορεί να μάθει μέσα από το παιχνίδι. Σε αυτή την ηλικία το παιδί τρέχει, χοροπηδάει, πετάει και κλωτσάει μπάλα, σκαρφαλώνει και στριφογυρίζει με ευκολία.
Επίσης:

Μπορεί να στέκεται στο ένα πόδι για περισσότερο από 9 δεύτερα
Μπορεί να ανεβοκατεβαίνει χωρίς βοήθεια τις σκάλες
Πηγαινει μπροστά και πίσω εύκοα
Να κάνει ποδήλατο (τρίκυκλο)
Να χρησιμοποιεί πηρούνι και κουτάλι
Να ντύνεται και να ξευντύνεται, να μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του και άλλες προσωπικές λειτουργίες χωρίς να χρειαστεί πολύ βοήθεια.

Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη: Είναι η ηλικία που καταλαβαίνει πως δεν είναι το επίκεντρο του κόσμου και πως έχουν και άλλοι άνθρωποι αισθήματα. Μπορεί να ελέγχει τα δικά του συναισθήματα.

Επίσης:
Του αρέσει να παίζει με άλλα παιδάκια και θέλει να ευχαριστήσει τους φίλους του.
Καταλαβαίνει τους κανόνες ενός παιχνιδιού. Μοιράζεται και περιμένει τη σειρά του.
Μπορεί να καταλαβαίνει και να συμμορφώνεται σε κανόνες όμως ενα 4χρονο ή 5χρονο μπορεί να γίνει απαιτητικό ή/και να μην συνεργαζεται.
Είναι ποιο ανεξάρτητο.
Εκφράζει πιο συχνά με λόγια τον θυμό του και όχι με πράξεις (ευτυχώς!)

Διανοητική και επικοινωνιακή ανάπτυξη: Το παιδί πλέον είναι περίεργο, κάνει ερωτήσεις, μπορεί να κάνει διάλογο. Έχει αναπτυχθεί το λεξιλόγιο και η σκέψη του. Απαντάει εύκολα και λογικά σε απλές ερωτήσεις. Όταν μεγαλώσει λίγο παραπάνω θα μπορεί να  εκφράσει καλύτερα τα συναισθήματά του. Είναι η ηλικία που τα περισσότερα παιδιά τραγουδούν, χορεύουν σε ρυθμό και φτιάχνουν λέξεις. Μπορούν να φερθούν με αγένεια και να κάνουν αταξίες!

Ένα παιδί 4-5 ετών μπορεί επίσης να:
Μιλήσει καθαρά και να χρησιμοποιήσει σύνθετες προτάσεις
Να μετρήσει έως και δέκα πράγματα
Να αναγνωρίσει τουλάχιστον 4 χρώματα και 3 σχέδια
Αναγνωρίζει κάποια γράμματα και πιθανότατα να μπορεί να γράψει το όνομά του.
Καταλαβαίνει καλύτερα την έννοια του χρόνου και τη χρονική σειρά διάφορων ενεργειών, όπως για παράδειγμα: το πρωί παίρνουμε πρωινό, το μεσημέρι τρώμε μεσημεριανό και δείπνο το βράδυ
Διατηρεί για περισσότερο χρόνο την προσοχή του
Μπορεί να ακολουθήσει τρεις εντολές σε μια πρόταση, για παράδειγμα: «άφησε το βιβλίο σου, πλύνε τα δόντια σου και πέσε στο κρεβάτι».
Μπορεί να μάθει και να θυμάται την διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού του.