Print this page

Διαβάζω και μαθαίνω

Το διάβασμα και τα παραμύθια ενισχύουν την ανάπτυξη του μυαλού και της φαντασίας, μαθαίνουν την γλώσσα και τα συναισθήματα και φυσικά δυναμώνουν τη σχέση σας με το παιδί σας.

Δεν χρειάζεται να διαβάζετε μόνο βιβλία! Υπάρχουν εικονογραφημένα κόμικς ή παραδοσιακές ιστορίες που μπορείτε να διαβάσετε και να διηγηθείτε. Όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά χαίρονται με τα βιβλία, τα τραγούδια και τις ιστορίες γιατί έχουν ρυθμό, στίχους και επαναληπτική μορφή που συντελεί στην αφομοίωση τους.

Κάθε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για να διαβάσετε βιβλίο ή να πείτε μια ιστορία γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείτε:

Να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει ήχους, λέξεις, λεξιλόγιο και να αναπτύξει νωρίς δεξιότητες στη λογοτεχνία.

Να κάνετε το παιδί να εκτιμήσει τα βιβλία και τις ιστορίες

Να διεγείρετε την φαντασία και την περιέργεια του

Να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και την επικοινωνιακή του ικανότητα

Να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να διαχωρίζει το «πραγματικό» από το «φανταστικό»

Με τις ιστορίες το παιδί μπορεί να κατανοήσει την αλλαγή, το καινούριο και το τρομερό καθώς και όλα τα συναισθήματα που προκαλούν αυτές οι έννοιες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να διαβάζετε δυνατά ιστορίες στο παιδί σας, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Το παιδί θα απολαύσει τις στιγμές που θα βρίσκεται στην αγκαλιά σας, θα ακούει την φωνή σας και θα κοιτάζει εικόνες στις σελίδες. Εκτός από το διάβασμα μπορείτε να πείτε ιστορίες, να τραγουδήσετε παρέα ή να διηγηθείτε δικές σας ιστορίες, δραστηριότητες εξίσου διασκεδαστικές αλλά και επιμορφωτικές για το παιδί.

Πότε μπορείτε να διαβάσετε, να τραγουδήσετε και να πείτε ιστορίες;Όταν βάζετε για ύπνο το παιδί ή όταν το κάνετε μπάνιο, στο τρένο, στο λεωφορείο, στο αυτοκίνητο, στην εκδρομή, στο αεροδρόμιο, παντού! Καλό είναι να μπει στην ρουτίνα της καθημερινότητας το διάβασμα και να το απολαμβάνει καθημερινά το παιδί σας. Δεν χρειάζεστε βιβλίο για να διαβάσετε, ούτε φαντασία αν δεν σας έρχεται μια ιστορία, υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι για να μοιραστείτε λέξεις και εικόνες όπως οι συσκευασίες προϊόντων από το σουπερμάρκετ (κυρίως του φαγητού) ή επιγραφές, αφίσες, μενού, ακόμα και λογαριασμοί!

Πως να μοιράζεστε την εμπειρία της ανάγνωσης με το παιδί σας; Μπορείτε να του διαβάζετε κάθε μέρα, σε κάποιο σημείο του σπιτιού που ενδεχομένως να γίνει «σημείο ανάγνωσης». Εννοείται πως θα έχετε κλείσει από πριν την τηλεόραση για να μην αποσπάται η προσοχή του παιδιού αλλά και για να μπορεί να ακούσει την φωνή σας. Κρατείστε το κοντά σας, δοκιμάστε να κάνετε αστείους ήχους και φωνές και δώστε του την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ανάγνωση είτε σχολιάζοντας τις εικόνες του βιβλίου είτε με το να επαναλαμβάνει γνώριμες του λέξεις ή φράσεις.

Αφήστε το παιδί να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε παρέα και προετοιμαστείτε να διαβάζετε το αγαπημένο του βιβλίο όσες φορές θέλει!Τέλος μπορείτε να κανονίσετε να πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο ή στη δημοτική βιβλιοθήκη για να πάρετε βιβλία και να δώσετε αέρα περιπέτειας στην όλη δραστηριότητα!