Print this page

5 πράγματα που τα παιδιά μας ΔΕΝ χρειάζονται

Ας πάψουμε να αγχωνόμαστε για να τους τα προσφέρουμε!

Τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά! Η αγάπη, η φροντίδα, ο άφθονος ύπνος, μια ισορροπημένη διατροφή και το παιχνίδι είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν μια υπέροχη παιδική ηλικία. Ωστόσο, εμείς οι γονείς προσπαθούμε -φτάνοντας συχνά στα όρια της εξάντλησης- να τους εξασφαλίσουμε διάφορα άλλα που πραγματικά δεν είναι απαραίτητα. Όπως αυτά:

Ένα πεντακάθαρο σπίτι

Δεν είναι εφικτό αλλά ούτε και απαραίτητο να έχετε ένα σπίτι απαλλαγμένο από όλα τα μικρόβια και ένα σούπερ τακτοποιημένο χώρο. Και είναι σίγουρα προτιμότερο να αξιοποιήσετε το χρόνο που απαιτείται για να (ξανα)σφουγγαρίσετε για να περάσετε μερικές χαρούμενες στιγμές μαζί με τα παιδιά σας. Ή να κάνετε κάτι που κάνει εσάς χαρούμενη (εκτός κι αυτό είναι το σφουγγάρισμα, οπότε... κάντε το).

Σιδερωμένα ρούχα

Είναι ωραίο να έχετε μια τέλεια οργανωμένη ντουλάπα με τα ρούχα άψογα σιδερωμένα, αλλά ειλικρινά, τα παιδιά δεν το έχουν ανάγκη. Μπορείτε να τους φορέσετε τα καθαρά ρούχα απευθείας από την απλώστρα ή το στεγνωτήριο και πάλι να δείχνουν απίστευτα όμορφα!

Δεκάδες εξωσχολικές δραστηριότητες

Σίγουρα τα παιδιά χρειάζονται ερεθίσματα, το κίνητρο για να μάθουν καινούρια πράγματα και την ευκαιρία να κινούνται και να εκτονώνονται. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ανάγκη να συμβεί μέσα σε ένα γήπεδο ή σε αίθουσα χορού. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε -στο πάρκο, στις κούνιες, στο σπίτι...

Γονείς που δεν μαλώνουν ποτέ μεταξύ τους

Πολλά παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε οικογένειες όπου οι εντάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη -κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Όμως διαφέρει πολύ από το να προσπαθούμε να μην φέρουμε σε καμία περίπτωση τα παιδιά με εκείνη την πλευρά του χαρακτήρα και της σχέσης μας που περιέχει διαφωνίες και ανταλλαγή επιχειρημάτων. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά μας, αρκεί να το κάνουμε σωστά (διαβάστε εδώ πώς) και να φροντίζουμε πάντα να συμφιλιωνόμαστε μπροστά τους.

Μια μαμά που παίζει συνέχεια μαζί τους

Εάν αναπολήσετε λίγο τη δική σας παιδική ηλικία το πιο πιθανό είναι να μην φέρετε στο νου σας την εικόνα της μαμάς σας να κάθεται δίπλα σας στο πάτωμα και να παίζει μαζί σας επιτραπέζια ή με τα κουζινικά. Κι αυτό ήταν μια χαρά. Οι σύγχρονες μαμάδες όμως αισθάνονται συχνά ότι το να παίξουν με τα παιδιά τους είναι ανάμεσα στις βασικές υποχρεώσεις τους. Όχι ότι δεν είναι υπέροχο όταν συμβαίνει, αλλά αν δεν έχετε καμία όρεξη, είναι ΟΚ να αρνηθείτε.