Print this page

Ας μιλήσουμε για... τρίχες!

Λίγα λόγια για την φροντίδα και την περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής του μωρού σας

Πολλά μωρά γεννιούνται καραφλά, άλλα με δυο - τρία τσουλούφια σπαρμένα εδώ και εκεί ενώ άλλα γεννιούνται με πλούσια, φουντωτή κόμη! Όποια και αν είναι η κατάσταση του δικού σας μωρού, μην ανησυχείτε! Η φύση αναλαμβάνει και όλα βρίσκουν τον δρόμο τους! Πώς θα φροντίσετε λοιπόν τα μαλλιά του μωρού σας;

Το κρανίο του νεογέννητου δεν είναι ακόμα πλήρως διαμορφωμένο καθώς τα κόκαλα στην κορυφή του κεφαλιού δεν έχουν ενωθεί. Αυτό σημαίνει πως η κορυφή είναι μαλακή και υπάρχει κάτι σαν βαθούλωμα και για το λόγο αυτό, πολλές μαμάδες φοβούνται να λούσουν το παιδί τους.
Δεν χρειάζεται φόβος, μόνο λίγη προσοχή και τις 4 πρώτες εβδομάδες λίγο ζεστό νερό αρκεί για να καθαρίσει το κεφαλάκι. Όσο μεγαλώνει το παιδί και μακραίνουν τα μαλλιά του θα χρειαστεί το σαμπουάν. Λίγη ποσότητα αρκεί σε καλά βρεγμένα μαλλιά. Πλένετε με πολύ απαλές κινήσεις και μεγάλη προσοχή στην μαλακή περιοχή της κορυφής και το πίσω μέρος των αυτιών.

Να λούζετε καλύτερα με πλαστικό μπολάκι γιατί η ταχύτητα και ο θόρυβος της βρύσης τα τρομάζει! Κρατάτε το μωρό σας προς τα πίσω για να μη μπει σαμπουάν στα μάτια του. Ξεβγάζετε με καθαρό νερό. Στεγνώνετε με απαλές κινήσεις γιατί τα μαλλιά του μωρού είναι λεπτά και ευαίσθητα και ποτέ δεν χρησιμοποιείτε πιστολάκι γιατί μπορεί να καεί η εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα του. Αφήστε το μαλλί να στεγνώσει μόνο του, στεγνώνει πολύ γρήγορα.

Κάθε πότε πρέπει να λούζετε το μωρό; Αποφύγετε το συχνό λούσιμο τις πρώτες βδομάδες ζωής του μωρού για να μην διαταραχθεί η φυσική κατάσταση της επιδερμίδας του. Όσο μεγαλώνει καλό είναι να του γίνει συνήθεια και να μπει το μπάνιο στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του μωρού σας. 

Σμηγματόρροια του τριχωτού του κεφαλιού. Όπως συμβαίνει στους μεγάλους το ίδιο συμβαίνει και στα μωρά κυρίως τους πρώτου 3 μήνες της ζωής τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες. Η σμηγματόρροια δεν είναι βλαβερή όμως σίγουρα ενοχλεί το μωρό. Πρέπει γι' αυτό να έχετε το νου σας να μην το ξύσει γιατί θα μολυνθεί. Το καθημερινό πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση γιατί διώχνει τα νεκρά κύτταρα. Αν έχει το μωρό σας σμηγματόρροια, ελέγξτε το γάλα που χρησιμοποιείτε γιατί έρευνες που έχουν γίνει θεωρούν πως μερικά είδη την προκαλούν

Πως αφαιρείται; με λίγο ζεστό λάδι και βαμβάκι για να ταμπονάρετε την μολυσμένη περιοχή. Αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και μετά πλύνετε είτε με το παιδικό του σαμπουάν ή με το δικό σας διαλυμένο σε νερό (1προς 5) Η συχνότητα εξαρτάται από το ξεφλούδισμα της σμηγματόρροιας. Αν δείτε να φεύγουν τρίχες όπως τρίβετε απαλά, μην ανησυχείτε θα ξαναφυτρώσουν.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μαλακτική για τα μαλλιά του μωρού σας, είναι λεπτά, αφράτα και μαλακά από μόνα τους. Αν ενόσω μεγαλώνει όμως βλέπετε πως μπλέκονται ή κάνουν κόμπους, τότε χρησιμοποιείτε ένα παιδικό conditioner ή κάποιο που θα σας προτείνει ο παιδίατρός σα ς που θα είναι απαλό και θα σέβεται το παιδικό δέρμα.