Print this page

Το νησί της Φαντασίας: Συνέντευξη με τους δημιουργούς

Το mamamia.gr μίλησε με τον συνθέτη Παντελή Κυραμαργιό και τη στιχουργό Σταυρούλα Παγώνα για το μουσικό άλμπουμ για παιδιά  «Το νησί της Φαντασίας».  Διαβάστε τι μας είπαν:

Κάπου μακριά μέσα στον καταγάλανο βαθύ Ωκεανό, υπάρχει ένα νησί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο!
Ποιο είναι αυτό; Το νησί της φαντασίας! Ένα μουσικό άλμπουμ που θα αγαπήσουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι! Μια συλλογή από 12 μουσικές ιστορίες - τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά σε μουσική Παντελή Κυραμαργιού και στίχους της Σταυρούλας Παγώνα που ερμηνεύουν καταξιωμένοι και αγαπημένοι ερμηνευτές μαζί με την παιδική- εφηβική χορωδία του Ωδείου Νικόπολις.

mamamia: Γιατί αποφασίσατε να φτιάξετε αυτό το μουσικό άλμπουμ για παιδιά;
Σ.Π.: Πάντα ήθελα να κάνω ένα παιδικό CD, και η επιθυμία μου οξύνθηκε όταν απέκτησα το γιο μου. Ψάχνοντας να βρω παιδικά τραγούδια για να του μάθω, συνειδητοποίησα ότι οι ποιοτικές μου επιλογές ήταν ελάχιστες. Ειδικά όταν πηγαίναμε σε παιδικά πάρτι ή σε παιδότοπους και έπρεπε να υποστώ κακοφτιαγμένα ηλεκτρονικά κλαπατσίμπαλα με απαίσιες παραμορφωμένες φωνές που πλασάρονται ως παιδικά τραγούδια, αλλά στην ουσία απλά υποτιμούν την αισθητική μικρών και μεγάλων, έλεγα μέσα μου "οκ, ήρθε η ώρα του!". Έτσι βρεθήκαμε με τον Παντελή, που οι μουσικές μας προτιμήσεις είναι πολύ κοντά, και είπαμε "ωραία, πάμε να το κάνουμε"!
Π.Κ.: H Ιδέα ήταν της Σταυρούλας. Εγώ, αν και λατρεύω τη Λιλιπούπολη, την Τενεκεδούπολη και άλλα παιδικά άλμπουμ δεν είχα ποτέ σχεδιάσει τη δημιουργία μια συλλογής τραγουδιών για παιδιά. Ξεκινώντας τη μελοποίηση των στίχων της Σταυρούλας μπήκα σε μία πρωτόγνωρη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ήταν σαν να γράφω μουσική για ταινία. Έπρεπε να δημιουργήσουμε με τη μουσική το συναίσθημα που κουβαλάνε οι στίχοι σε βαθμό πολύ πιο έντονο και ξεκάθαρο απο ό,τι συμβαίνει στα «ενήλικα» τραγούδια.

mamamia: Περιγράψτε μας τη διαδικασία της δημιουργίας: συναντήσατε δυσκολίες, πώς καταλήξατε στους ερμηνευτές, κάποια αξιομνημόνευτη στιγμή κ.ο.κ.
Σ.Π.: Γι΄αυτό ας μιλήσει καλύτερα ο Παντελής...  Εγώ είχα έτοιμους τους στίχους, και στα 12 τραγούδια, αφού αποτελούσαν μέρος μια ποιητικής μου συλλογής για παιδιά που βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2017. Οπότε ο Παντελής έπρεπε να τους μελοποιήσει, να γίνουν τα demo, να βρούμε τους καλλιτέχνες, κι έπειτα να ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις και η διαδικασία της παραγωγής. Πράγμα αρκετά χρονοβόρο... ειδικά όταν είσαι τόσο πολυπράγμων και πολυσχιδής όπως ο Παντελής. Οπότε εγώ έπρεπε να περιμένω υπομονετικά αφού δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο... κάτι σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Όμως επειδή δεν είμαι και ο πιο υπομονετικός άνθρωπος του κόσμου... ο Παντελής νομίζω ότι πέρασε "το μαρτύριο της Παγώνας" ;;
Π.Κ.: Το πρώτο βήμα ήταν να αποφασίσουμε τον ρυθμό και το στυλ του κάθε κομματιού βάσει των στίχων. Κάποια τραγούδια φώναζαν απο μόνα τους. Η «ψαρόσουπα» ας πούμε δεν μας άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης για το οτι πρόκειται για νησιώτικο. Σε κάποια άλλα πήγαμε με το ένστικτο. Η επιλογή του ερμηνευτή έγινε ακούγοντας τα ντέμο. Για το ρέγκε κομμάτι απευθυνθήκαμε στον Μάρκο Κούμαρη των Locomondo. Για ένα τραγούδι με 60s pop διάθεση προσεγγίσαμε τον Χρήστο Μάστορα απο τις Μέλισσες. Για την μπαλάντα του άλμπουμ μιλήσαμε με τον Γιάννη Κότσιρα κ.ο.κ. Η διαδικασία της ενορχήστρωσης και ηχογράφησης των μουσικών οργάνων έγινε περισσότερο απο τον Βάιο Πράπα και λιγότερο απο εμένα και έλαβε χώρα στο υπόγειο κάτω απο το οδοντιατρείο μου. Ήταν αμέτρητες οι φορές που κατέβηκα με την ιατρική μπλούζα για να ακούσω καλύτερα τους ήχους που έφταναν με δυσκολία στα αυτιά μου καθώς δούλευα.

mamamia: Τέχνες - παιδιά : πείτε μας τι πιστεύετε
Σ.Π.: Στα παιδιά οι τέχνες είναι τόσο σημαντικές όσο και η τροφή, η αγάπη, η στοργή και η φροντίδα. Τα παιδιά άλλωστε είναι από μόνοι τους μικροί καλλιτέχνες... αν τα παρατηρήσεις θα δεις ότι πάντα κάτι κάνουν... επινοούν ιστορίες, ζωγραφίζουν, παίζουν, φαντάζονται. Το θέμα είναι τι είδους ερεθίσματα τους δίνουμε εμείς οι μεγάλοι στα παιδιά για να παίξουν μαζί τους. Τους δίνουμε σωστή πνευματική τροφή; Αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι. Γιατί το να υποτιμήσεις το γούστο ή την αισθητική ενός παιδιού επειδή το θεωρείς μικρό, άρα και ανίδεο, είναι απλά αφελές.
Π.Κ.: Οι τέχνες μιλούν στις ψυχές των ανθρώπων ανεξάρτητα απο την ηλικία τους. Το τι θα προσλαβει κανείς κατά την επαφή του με ένα έργο τέχνης και πως θα το ερμηνεύσει ποικίλει έτσι κι αλλιώς απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ανάγκη όμως των παιδιών για ψυχαγωγία είναι ίδια ίσως και μεγαλύτερη από τη δική μας. Γι’ αυτό λατρέυουν τη ζωγραφική, τις κατασκευές, τη μουσική. Οφείλουμε να δίνουμε το όμορφο και το ποιοτικό και όχι το εύκολο και πρόχειρο. Το να τα αδρανοποιούμε ανοίγοντας ένα τάμπλετ ή ένα κινητό είναι έγκλημα.

mamamia: Εκτός από το άλμπουμ, ασχολείστε με κάτι άλλο αυτή την περίοδο; Τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Σ.Π.: Έχω στα σκαριά ένα καινούριο παιδικό παραμύθι καθώς και μια συλλογή από νέα παιδικά ποιήματα. Επίσης είμαστε σε συζητήσεις για τη μεταφορά του δεύτερο παιδικού βιβλίου μου "Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο" στο θέατρο.
Π.Κ.: Αυτές τις μέρες βγαίνει ένα καινούργιο τραγούδι που φτιάξαμε με την Ευτυχία Μητρίτσα με τίτλο «Κάθε δειλινό» ενώ λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφόρησε το «διαλέγω πλευρά» και το «Λόγια ξένα». Το πρωτο είναι ένα τραγούδι δήλωση ενάντια στον φασισμό που ανεβαίνει επικίνδυνα σε ολόκληρο τον κόσμο και το δεύτερο είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι της Μάγδας Θεοσίδου που μιλά για τον ξεριζωμό και την ξενιτιά στο οποίο συμμετέχω ερμηνευτικά. Κατά τα άλλα εργάζομαι πάνω σε καινούργιο υλικό με στόχο την δημουργία ενός νέου άλμπουμ μεσα στο 2020 ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε με την μπάντα μου εμφανίσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

mamamia: Σας ευχαριστούμε πολύ! 

 

unnamed


Παραγωγή: Panik Records,Διεύθυνση παραγωγής,Ενορχήστρωση : Βάιος Πράπας. Μίξη mastering: Κυριάκος Κυριάκου – Sounds from the ground.

Ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γιάννης Κότσιρας, Παντελής Κυραμαργιός, Μάρκος Κουμάρης (Locomondo), Βιολέτα Ίκαρη, Ναταλία Λαμπαδάκη, Χρήστος Μάστορας, Αργύρης Μπακιρτζής, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, Μαρία Παπαγεωργίου, Αγγελική Τουμπανάκη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Τους ερμηνευτές πλαισιώνει η παιδική- εφηβική χορωδία του Ωδείου Νικόπολις.
Παίζουν οι μουσικοί:
Βάιος Πράπας: Ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, μπάσο, λαούτο, ούτι, γιουκαλίλι, programming
Παντελής Κυραμαργιός: Ακουστική κιθάρα, γιουκαλίλι, πλήκτρα
Θανάσης Μάντζαρης: Πλήκτρα, πιάνο, Hammond organ
Νίκος Σταδιάτης: Ακορντεόν
Γιώργος Ταμιωλάκης: Τσέλο
Αλέξανδρος Ζουγανέλης: Φλάουτο
Δρόσος Σκυλλάς : Κρουστά
Βασίλης Παναγιωτόπουλος: Τρομπόνι
Δημήτρης Καζάνης: Βιολί