Print this page

Ασφάλεια για το μωρό στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να μείνουμε μέσα στο σπίτι τις μέρες που κάνει πολύ ζέστη, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα που θα κάνουν τη διαδρομή με το αυτοκίνητο προς τη θάλασσα, τους φίλους μας ή τον τόπο των διακοπών μας, πιο ευχάριστη και ασφαλής για το μωρό.

Ρίξτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πριν βάλετε μέσα το μωρό

Εάν το αυτοκίνητο βρισκόταν κάτω από τον ήλιο ή εάν η μέρα είναι υπερβολικά ζεστή, είναι σκόπιμο να ανοίξετε τα παράθυρα και να βάλετε σε λειτουργία το air condition πριν βάλετε το μωρό στο καθισματάκι του. Επίσης, πριν καθίσει το παιδί βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μεταλλικά σημεία στο καθισματάκι (π.χ. στα κουμπώματα) που μπορεί να πιάσει και έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να έχετε μια πετσέτα ή ένα σεντονάκι στο αυτοκίνητο και να καλύπτετε τα μεταλλικά σημεία στο παιδικό κάθισμα όταν παρκάρετε, ώστε να μην καίνε όταν θα ξαναμπείτε.

Πάρτε μαζί σας νερό

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά -και όχι μόνο- να είναι ενυδατωμένα το καλοκαίρι. Εάν το μωρό είναι ακόμα μικρό και θηλάζει, πάρτε μαζί σας μητρικό γάλα σε μια ισοθερμική τσάντα. Εάν πίνει νερό ή χυμούς, πάρτε μαζί σας περισσότερο από όσο πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε.

Μην καλύπτετε το καθισματάκι

Μπορεί να ξέρετε ότι το μωρό σας θα αποκοιμηθεί εύκολα στο ταξίδι εάν το κουκουλώσετε με ένα σεντονάκι ή να πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο το προστατεύετε από τον ήλιο, όπως ακόμα κι ένα πολύ λεπτό ύφασμα μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τη θερμοκρασία εάν καλύψετε το καθισματάκι. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορείτε να βλέπετε το μωρό σας για να τσεκάρετε εάν είναι χαρούμενο ή χρειάζεται κάτι.

Προσαρμόστε τις ζώνες ασφαλείας

Το καλοκαίρι, επειδή τα παιδιά φορούν πιο ελαφριά ρούχα, ίσως χρειάζεται να σφίξετε περισσότερο τους ιμάντες ασφαλείας στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε πως όταν τους ασφαλίζετε είναι αρκετά σφιχτοί ώστε να μπορείτε ίσα να περάσετε το δάχτυλό σας ανάμεσα στη ζώνη και το παιδί. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρετε ότι ούτε το χειμώνα πρέπει να βάζουμε τα παιδιά στο αυτοκίνητο ενώ φορούν χοντρά μπουφάν. Διαβάστε τους λόγους εδώ....

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο

Δεν έχει σημασία εάν θέλετε απλά να κάνετε μια στάση στο περίπτερο ή εάν δεν θέλετε να το ξυπνήσετε, ούτε εάν έχετε προνοήσει να αφήσετε λίγο το παράθυρο ανοιχτό. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ένα μωρό μόνο του χωρίς επίβλεψη! Η θερμοκρασία στο σώμα των παιδιών αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι των ενηλίκων και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση ώρα είναι πολλή για να μείνει μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.