Print this page

Μάνα κουράγιο

Όποια μητέρα δεν έχει παραδεχτεί πως  κάποια στιγμή της έρχεται να ουρλιάξει από τα νεύρα με τα παιδιά της μάλλον … κάτι κρύβει!

Μερικές φορές όμως, αυτή ακριβώς η εκνευριστική τους συμπεριφορά είναι καθοριστική για την ανάπτυξη τους. Προσπαθήστε λοιπόν να το θυμηθείτε την επόμενη φορά που τα μικρά σας ζιζάνια θα σας φέρουν εκτός εαυτού! Όταν δηλαδή 


Είναι βρώμικα από την κορυφή ως τα νύχια  Ένα παιδί μπορεί να έχει βρώμικο σορτσάκι, σοκολάτα σε όλο το πρόσωπό του, γιαούρτι στα μαλλιά του, λάσπες στα παπούτσια του - όλα ταυτόχρονα. Πολλές μητέρες που ζουν αυτό το χάος βρομιάς, παραδίδουν τα όπλα και απλά περιμένουν την ώρα για το επόμενο μπάνιο προκειμένου να καθαρίσουν το παιδί τους.
Μελέτες όμως αποδεικνύουν πως τα μικρά παιδιά που είναι ακατάστατα είναι σε θέση να αντιστοιχούν τις λέξεις με ο,τι τα λερώνει και τα λεκιάζει (σοκολάτα, λάσπη κ.ο.κ.) γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Μετάφραση: Η σοκολάτα που τρέχει κάτω από το πηγούνι του γιου σας ή το καρπούζι που έχει μπερδευτεί στα μαλλιά του είναι μία πόρτα στη γνώση!

Επιμένουν να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά.Ή να τραγουδήσετε το ίδιο τραγούδι ή να παίξετε το ίδιο παιχνίδι. Όσο κουραστική και αν είναι η επανάληψη είναι εξίσου χρήσιμη για την ανάπτυξη του λόγου των μικρών παιδιών. Επιπλέον, χαίρονται πολύ όταν γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει στην ιστορία, στο τραγούδι, στο παιχνίδι.

Απαντούν σε κάθε ερώτηση σας με «Όχι» . Θα φας πρωινό σε παρακαλώ; «Όχι». Ας πάμε να αλλάξουμε την πάνα μας, «Όχι»
Είναι πολύ συνηθισμένο για τα μικρά παιδιά να κάνουν υπερβολική χρήση της λέξης «Όχι» – κάτι που μπορεί να σας στεναχωρεί ή να σας απογοητεύει. Αλλά προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι μέσα από αυτή τη φαινομενικά αδικαιολόγητη συμπεριφορά το παιδί αναπτύσσει τον εαυτό του. Είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης που περιλαμβάνει όμως την συνειδητοποίηση ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες του παιδιού είναι μερικές φορές αντίθετες από αυτές των γονιών του. Με άλλα λόγια, με κάθε «Όχι» που θα σας πει το παιδί σας υποστηρίζει την ανεξαρτησία του και αναπτύσσει μια υγιή πλευρά του εαυτού του.

Κολλάει πάνω σας και δεν ξεκολλάει με τίποτα! Είναι αρκετά ενοχλητικό να έχετε κολλημένο το μικρό σας ενώ εσείς θέλετε να συνομιλήσετε με τις φίλες σας ή να βγείτε έξω το βράδυ και πρέπει η babysitter να το απομακρύνει με το ζόρι από τα χέρια σας Από την άλλη: ένα μικρό παιδί που προσκολλάται στη μαμά ή τον μπαμπά είναι ένα παιδί που αισθάνεται ασφαλές μαζί του, κάτι που είναι πολύ καλό.
Επιπλέον, αυτή η σφιχτή λαβή γύρω από το λαιμό σας δείχνει πότε το παιδί σας αισθάνεται άβολα και πότε εσείς πρέπει να το παρηγορήσετε και αυτό ακριβώς θα σας λύσει τα χέρια μεταφορικά και κυριολεκτικά για την επόμενη παρόμοια στιγμή .

Το αδικαιολόγητο μούτρωμα Εξαιρετικά εκνευριστική συμπεριφορά του μικρού παιδιού, όταν αρχίζει τα πείσματα και τα μούτρα παντού: σούπερ μάρκετ, στο σπίτι ενός φίλου ή στο τέλος μιας κουραστικής μέρας - σχεδόν δηλαδή κάθε στιγμή και οπουδήποτε
Η τσαντίλα και ο θυμός δεν είναι ευχάριστα συναισθήματα για κανέναν, πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά. Το παιδί όμως τώρα αρχίζει να κατανοεί και να μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει δύσκολα συναισθήματα αντί να τα καταπιέζει μέσα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να υποκύπτουν στα ουρλιαχτά, τις κλωτσιές και ό,τι άλλο περιλαμβάνει η τσαντίλα του μικρού. Αντίθετα, πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να το δουν σαν ευκαιρία για να το μάθουν πως να ασχολείται εποικοδομητικά με τον θυμό.

Αρνείται να κάτσει σε μια θέση. Σίγουρα έχετε πετύχει τον εαυτό σας να σκέφτεται: «Μα που τη βρίσκει αυτή την ενέργεια;» ενώ είναι 7 η ώρα το πρωί και το παιδί έχει ήδη κάνει τρέχοντας τον γύρο του σαλονιού φωνάζοντας και πηδώντας από έπιπλο σε έπιπλο. Μην ανησυχείτε: αυτή η φυσική επιθυμία των παιδιών για κίνηση μπορεί να τα κρατήσει υγιέστερα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωή τους. Μελέτες που έχουν γίνει, εντόπισαν σχέση μεταξύ υπερενέργειας και καλής φυσικής κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μείνουν σε ένα μέρος για πολύ ώρα και θέλουν να κινούνται συνέχεια ζυγίζουν λιγότερο από όσους είναι ήρεμοι και παραμένουν στην ίδια θέση. Ευχόμαστε το ίδιο και για το δικό σας υπερ ενεργητικό παιδί.