Print this page

Πολύτιμα μαθήματα ζωής μέρος 2

Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, μόνο τρόπο για να μάθουν τα παιδιά μας δεξιότητες πολύτιμες για όλη τους τη ζωή

Έρευνα αγοράς
«Το θέλω, το θέλω, το θέλω!» Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτό από τα παιδιά σας όταν εντοπίζουν και θέλουν μια σοκολάτα, ένα παιχνίδι, ένα μπλουζάκι ή το οτιδήποτε που τα παιδιά σκέφτονται ότι πρέπει να έχουν τώρα;
Οι ενήλικες καταλαβαίνουμε την αξία του ευρώ και πριν αγοράσουμε κάτι, κάνουμε σύγκριση στις τιμές, αυτό που λέμε «έρευνα αγοράς». Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε αυτό το πολύτιμο μάθημα ζωής που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας.
Την επόμενη φορά λοιπόν που βρίσκεστε στο κατάστημα με το παιδί να σας παρακαλάει να του αγοράσετε αυτό το συγκεκριμένο κάτι, κάντε και στους δυο σας καλό: Πάρτε λίγο χρόνο για να κάνετε παρέα έρευνα αγοράς και δείτε μαζί με το παιδί σας τα αποτελέσματα Θα του μάθετε έτσι πως όταν παίρνει τον χρόνο του και εξετάζει τις επιλογές του πριν αγοράσει κάτι, θα γίνει αυτό που λέγεται «έξυπνος αγοραστής»: Θα εξοικονομήσει χρήματα χωρίς να κάνει «έκπτωση» στη ποιότητα όσων αγοράζει.

Παραγγελία σε εστιατόρια
Οι περισσότεροι γονείς, δίνουν παραγγελία για όλη την οικογένεια (μαζί και τα παιδιά) για να γλυτώσουν χρόνο αλλά και για να διευκολύνουν τον σερβιτόρο . Ωστόσο, αν αφήσετε το παιδί σας να παραγγείλει μόνο του, θα διαπιστώσετε ότι μετά τη πρώτη ίσως και τη δεύτερη φορά, το παιδί θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις επιλογές του. Τον τελευταίο καιρό, αρκετά εστιατόρια έχουν ειδικό μενού για παιδιά για να τα βοηθήσουν να αποφασίσουν μόνα τους τι θέλουν να φάνε Φυσικά, η παραγγελία είναι και άλλος ένας τρόπος να εξασκήσει το παιδί καλούς του τρόπους. Υπενθυμίστε του λοιπόν να είναι ευγενικό, να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» .

Προετοιμασία ή πώς να «μην του τα δίνετε όλα στο χέρι»
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να προετοιμάζονται μόνα τους, από μικρά. Αφήστε το να διαλέξει τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη μέρα πριν πέσει στο κρεβάτι. Επιλέξτε ένα ρολόι ξυπνητηριού που είναι εύκολο να το ρυθμίσει μόνο του. Μάθετε στο παιδί να πηγαίνει μόνο του να πλένει τα δόντια του, να χτενίζει τα μαλλιά του, να βάζει τα παπούτσια του.

Συντήρηση του σπιτιού
Τα παιδιά ξετρελαίνονται κάθε φορά που τα χρήζουμε βοηθούς μας στις δουλειές του σπιτιού και πάντα υπάρχουν ελαφριές δουλίτσες στο σπίτι για να γίνουν: να σας βοηθήσουν με τις γλάστρες στο μπαλκόνι, να βάλουν αυτοκόλλητα προστατευτικά στα πόδια των επίπλων, να αλλάξουν χαρτί στη τουαλέτα ή σακούλα στα σκουπίδια.