Print this page

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο να του πάρετε κατοικίδιο

Κι ότι θα δείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα στη φροντίδα του.

Το παιδί σας ζητάει να του πάρετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι (ή οποιοδήποτε άλλο ζώο) με κάθε ευκαιρία, όμως εσείς δεν είστε απολύτως σίγουροι εάν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα καπρίτσιο ή πραγματικά είναι έτοιμο να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στη φροντίδα ενός κατοικίδιου; Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, το παιδί μπορεί να ασχοληθεί ενεργά με ένα ζώο εφόσον...

Δείχνουν ωριμότητα και υπευθυνότητα σε άλλους τομείς της ζωής τους

Είναι το παιδί σε θέση να ασχοληθεί αποτελεσματικά με τη δική του προσωπική φροντίδα; Κάνει τις εργασίες του και μελετάει για το σχολείο χωρίς να χρειάζεται να του το υπενθυμίζετε κάθε τόδο Διατηρεί το δωμάτιό του καθαρό και τακτοποιημένο; Φροντίζει να μην αφήνει ρούχα και παιχνίδια στο σαλόνι, να βάζει το πιάτο του στο νεροχύτη και να μην πετάει παντού νερά όταν κάνει μπάνιο;. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι μπορεί να πάρει και τη φροντίδα ενός ζώου στα σοβαρά. Και μην παραλείψετε να του κάνετε σαφές ότι εάν αποκτήσει κατοικίδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεσμευτεί για πολλά χρόνια!

Νιώθουν άνετα με τα ζώα γενικά και τους φέρονται με σεβασμό

Πριν πάρετε την απόφαση, καλό είναι να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να βρεθεί με κάποιο κατοικίδιο -κάποιου φίλου, ενδεχομένως- ώστε να δείτε πώς αλληλεπιδρά με τα ζώα. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ελέγξετε ότι μπορεί να τα φροντίσει χωρίς να τα πληγώσει ή να τα εκνευρίσει αλλά κι ότι είναι διατεθειμένο να δώσει στο κατοικίδιο τον απαραίτητο χώρο και την ησυχία του, όταν αυτό τη χρειάζεται.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι...

Είναι σταθερό στην επιθυμία του να αποκτήσει ζωάκι

Μήπως το παιδί σας θέλει τη μία μέρα σκύλο και την άλλη άλογο; Ή είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να «ανταλλάξει» το γατάκι που τόσο συχνά ζητάει με ένα τάμπλετ; Πριν αποφασίσετε ότι η επιθυμία του παιδιού σας για ένα κατοικίδιο είναι σταθερή, θα πρέπει να την εκφράσει για αρκετούς μήνες πριν σπεύσετε να την ικανοποιήσετε. Στο μεταξύ, μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσετε εάν το ενδιαφέρον είναι αληθινό είναι να ξεκινήσετε με κάποιο ζώο που δεν απαιτεί πολύ χώρο και φροντίδα, όπως ένα ψάρι ή χάμστερ. Ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν στνν παρουσία τους στο σπίτι, θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα.

Είναι σε ηλικία να ασχοληθεί με κάποιες από τις υποχρεώσεις του ζώου

Ένα κατοικίδιο χρειάζεται καθαριότητα, τροφή, άσκηση και συναισθηματική φροντίδα. Θα ήταν όμως άδικο να θεωρήσουμε ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να τα εξασφαλίσει όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί εμείς να αναλάβουμε το παραμικρό. Εάν θέλετε να είστε ρεαλιστές σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις που μπορείτε να έχετε από το παιδί σας σχετικά με το κατοικίδιο, θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι σε θέση να αναλάβει. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί 4 έως 8 χρονών μπορεί να σας βοηθήσει με την καθαριότητα του ζώου, αλλά πάντα με τη δική σας επίβλεψη, ενώ από τα 9 μέχρι τα 12 μπορεί να ασχοληθεί και με το να του βάζει τροφή και νερό. Για να μπορέσει ένα παιδί να βγάλει βόλτα ένα ζώο μόνο του με ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάνω από 14ετών.