Print this page

8 λόγοι να αφήνετε το παιδί να παίζει μόνο του

Κανένας τους δεν έχει να κάνει με το ότι δεν έχετε όρεξη να παίξετε μαζί του!

Θα σας πούμε ένα «μυστικό» που σίγουρα θα σας αρέσει. Δεν είναι απαραίτητο να κάθεστε στο πάτωμα ατελείωτες ώρες κάθε μέρα και να παίζετε με το παιδί σας. Αντίθετα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τα μικρά παιδιά να απασχολούνται κάποιες ώρες μόνα τους, καθώς έτσι αναπτύσσεται καλύτερα η φαντασία αλλά και η ανεξαρτησία τους. Να μερικοί λόγοι να τα αφήσετε να διασκεδάσουν χωρίς την παρουσία σας:

- Όταν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μόνα τους τους όρους του παιχνιδιού και να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς την παρέμβαση του γονιού, μαθαίνουν να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και τις επιλογές τους.

- Το μοναχικό παιχνίδι είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά σταδιακά να μάθουν να παίζουν και να συνεργάζονται αρμονικά με άλλα παιδάκια όταν πάνε στις κούνιες ή αργότερα στο σχολείο.

- Όταν παίζουν μόνα τους, τα παιδιά τείνουν να συγκεντρώνονται περισσότερο, κι έτσι αναπτύσσουν τη δυνατότητά τους να εστιάζουν σε κάτι και να αποφεύγουν τους περισπασμούς. Η δεξιότητα αυτή είναι πολύ σημαντική για να τα πηγαίνουν καλά αργότερα στο σχολείο.

- Περνώντας το χρόνο τους ευχάριστα χωρίς να θεωρούν απαραίτητο ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται εάν δεν έχουν κάποιο σύντροφο για το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι αυτάρκεις και να εκτιμούν τον εαυτό τους.

- Όταν αφήνουμε τα παιδιά μας να παίξουν χωρίς να τα κατευθύνουμε ή να προσπαθούμε εμείς να περάσουν καλά, τους δίνουμε τη δυνατότητα να εφεύρουν νέους τρόπους για να διασκεδάσουν. Έτσι αυξάνεται η φαντασία τους και γίνονται πιο δημιουργικά.

- Όπως γνωρίζουμε όλοι, όταν τα παιδιά παίζουν μεταξύ τους ή με κάποιο ενήλικα είναι ικανά να κάνουν πραγματικά πολλή φασαρία! Αντίθετα, το μοναχικό παιχνίδι είναι κατά κανόνα πιο ήσυχο και χαμηλών τόνων. Αυτό μαθαίνει στα παιδιά να εκτιμούν την ηρεμία και την ησυχία (όσο κι εμείς)!

- Επειδή έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν περισσότερο τον εαυτό τους, ανακαλύπτουν περισσότερα για το χαρακτήρα τους, μαθαίνουν τι τους αρέσει να κάνουν και πώς να νιώσουν ικανοποίηση και χαρά χωρίς να είναι απαραίτητο να βασίζονται στην «αυθεντία» κάποιου ενήλικα.

- Ο χρόνος που περνάει κανείς με τον εαυτό του είναι πολύτιμος για τον άνθρωπο σε κάθε ηλικία. Έτσι, εκτός από τα παιδιά, και οι γονείς ευεργετούνται όταν ξέρουν ότι εκείνα μπορούν να περάσουν όμορφα για κάποια ώρα χωρίς να έχουν ανάγκη από τη δική τους παρουσία. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας τις δουλειές τους με ησυχία.