Print this page

Αυτά είναι τα μοναδικά παιχνίδια που χρειάζεται ένα μωρό

Δεν υπάρχει λόγο να ξοδεύστε για να πάρετε περισσότερα.

Από τη μία τα μωρά είναι πολύ μικρά για να έχουν ανάγκη από πολλά πράγματα. Από την άλλη, ακριβώς επειδή το καθετί είναι καινούριο στα μάτια τους, τα κατάλληλα ερεθίσματα τα βάζουν στη διαδικασία να αναπτύσσουν τις κινητικές, γνωστικές και λοιπές δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε από τώρα το παιδικό δωμάτιο με δεκάδες παιχνίδια αλλά κι ότι μερικά, σωστά επιλεγμένα αντικείμενα είναι πολύ χρήσιμα. Τα καλύτερα παιχνίδια είναι εκείνα που απευθύνονται ταυτόχρονα σε όσες περισσότερες αισθήσεις γίνεται, όπως αυτά:

Χαλάκι δραστηριοτήτων

Προσφέρει στο μωρό ένα αρκετά μεγάλο, καθαρό και ασφαλές χώρο για να περιεργαστεί τον κόσμο γύρω του. Επίσης, η χρήση του μπορεί να συνδυαστεί με τις ώρες που βάζετε το μωρό μπρούμυτα για να εξασκήσει τους μυς της πλάτης του. Το μωρό μπορεί να αρχίσει να παίζει μαζί του ήδη από την ηλικία των 3-4 μηνών.

Μόμπιλε

Όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα στο κρεβατάκι του, ένα μόμπιλε του προσφέρει πολλά ερεθίσματα με τα σχήματα, τα χρώματα, τους ήχους και τις υφές του. Στο εμπόριο θα βρείτε επίσης τέτοιου είδους παιχνίδια που στερεώνονται στο πλάι της κούνιας και δίνουν στο μωρό το κίνητρο να γυρίζει το κεφαλάκι του προς τα εκεί.

Πλαστικοί δακτύλιοι

Αυτό το απλοϊκό πλαστικό ή ξύλινο παιχνίδι βοηθάει το μωρό να εξασκεί την ικανότητά του να πιάνει στη χούφτα του ένα αντικείμενο αλλά και το εξοικειώνει με τα χρώματα και τα μεγέθη.

Καθρέφτης

Τα μωρά διασκεδάζουν πολύ όταν παρατηρούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Δοκιμάστε να βάλετε το μωρό μπροστά στον καθρέφτη και όσο εκείνο κοιτάζει την αντανάκλασή του να του κάνετε διάφορες γκριμάτσες -θα γελάσει πολύ με το ύφος που παίρνει καθώς σας βλέπει.

Παιχνίδι οδοντοφυίας

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα δοντάκια γύρω στους έξι μήνες, όμως η ευαισθησία στα ούλα μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίτερα. Τα παιχνίδια οδοντοφυίας ανακουφίζουν τον πόνο και το κάνουν να νιώθει πιο άνετα.

Κουδουνίστρα

Λειτουργούν σε πολλά επίπεδα, καθώς βοηθούν το μωρό να εξασκεί την ικανότητα να πιάνει και τη δύναμή του, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές για τα μωρά μιας που κάνουν έναν ιδιαίτερο ήχο όταν τις κουνά.

Λούτρινο παιχνίδι

Δεν είναι τυχαία από τα πιο αγαπημένα των παιδιών εδώ και πολλά χρόνια. Η απαλή υφή τους κινητοποιεί την αίσθηση της αφής και δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας. Προτιμήστε ένα με διάφορες υφές και φροντίστε να είναι ειδικά σχεδιασμένο για μικρά παιδιά -να μην έχει δηλαδή σκοινιά, ραμμένα κουμπιά ή άλλα κομμάτια που το παιδί μπορεί να βάλει στο στόμα του κ.λπ. 

Μπάλα

Προφανώς, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να επιχειρήσει να κάνει τα πρώτα του σουτ, όμως η μπάλα είναι μια πολύ καλή «γυμναστική» και για την αίσθηση της αφής. Αργότερα, όταν θα μπορεί να μπουσουλάει, θα τη χρησιμοποιήσετε για να του δίνετε ένα κίνητρο να κινηθεί προς το μέρος της.

Πλαστικό ποτήρι

Πριν ακόμα μάθει να πίνει από αυτό, μπορείτε να το χρησιμοποιείται για να καλύπτετε μικρά αντικείμενα και να τα εμφανίζετε ξανά ανασηκώνοντάς το. Έτσι, βοηθάτε το παιδί να μάθει την έννοια της μονιμότητας των αντικειμένων, το γεγονός δηλαδή ότι τα πράγματα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα κι όταν δεν τα βλέπουμε.

Βιβλίο

 

Θα αργήσει λίγο ακόμα να εκτιμήσει τα βιβλία σε όλο το μεγαλείο  τους, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να το μυήσετε στον κόσμο της ανάγνωσης. Οι μεγάλες, χρωματιστές εικόνες θα του τραβήξουν την προσοχή στην αρχή, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει να μαγεύεται και από τις ιστορίες που μέσα από τη φωνή σας ξεπηδούν από τις σελίδες.