Print this page

Πώς κόβουμε με ασφάλεια τα νύχια του βρέφους

Μια από τις διαδικασίες που αγχώνουν περισσότερο τους νέους γονείς!

Μπορεί να ακούγεται αστείο –ιδιαίτερα όταν μιλάμε για γυναίκες που έχουν ήδη την εμπειρία μας εγκυμοσύνης και ενός τοκετού, όμως πολλές νέες μαμάδες τρέμουν στην ιδέα ότι πρέπει να κόψουν τα νύχια του βρέφους! Κι αυτά τα μικροσκοπικά, λεπτά, σχεδόν διάφανα νυχάκια μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα φανταζόμασταν, με αποτέλεσμα οι νέοι γονείς να νιώθουν πολύ σύντομα πάλι αγχωμένοι αφού θα χρειαστεί να τα ξανακόψουν!

Τις πρώτες φορές ίσως είναι σκόπιμο να κόψουμε τα νύχια του βρέφους ενώ αυτό κοιμάται, ώστε να μην του προκαλέσουμε εκνευρισμό με τις αδέξιες κινήσεις μας. Και σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε ψαλιδάκι ή νυχοκόπτη που είναι σχεδιασμένος ειδικά για μωρά.

Πάντως, όπως όλα τα πράγματα που αφορούν τα μωρά, αρκεί να τα κάνουμε μερικές φορές για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και νε τελειοποιήσουμε την τεχνική μας, Μέχρι τότε, απλά ακολουθούμε τα εξής βήματα:

Ακουμπάμε το μωρό με την πλάτη του πάνω στην κοιλιά μας, έτσι ώστε να βλέπει από την άλλη πλευρά (όχι το πρόσωπό μας) και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του μιλάμε ή του τραγουδάμε στο αυτάκι για να παραμείνει ήρεμο. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον άλλο να του κάνει γκριμάτσες ή οτιδήποτε άλλο θα του αποσπά την προσοχή.

Κρατάμε ένα δαχτυλάκι σταθερά και με το δάχτυλό μας τραβάμε προς τα κάτω το δέρμα που είναι κάτω από το νύχι, ώστε να αποκαλυφθεί όσο περισσότερο νύχι γίνεται. Με απαλές κινήσεις, περνάμε το ψαλιδάκι ή το νυχοκόπτη μπροστά και πίσω από το νύχι και το κόβουμε. Προσέχουμε να μην κόψουμε πολύ βαθιά.

Με το ψαλιδάκι ή το νυχοκόπτη, τριμάρουμε τις άκρες του νυχιού για να είναι στρογγυλές και όχι αιχμηρές. Εάν τα νύχια του μωρού δεν είναι υπερβολικά μαλακά, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά και με μια μικρή λίμα.

Στην περίπτωση που κατά λάθος πιάσετε με το ψαλιδάκι λίγο δέρμα και το ματώσετε, μην πανικοβληθείτε! Απλά, βάλτε το χεράκι του κάτω από τρεχούμενο νερό –προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας ώστε να παραμείνει και το μωρό ήρεμο- μέχρι να μην ματώνει άλλο.

Τα νύχια του βρέφους χρειάζονται κόψιμο συνήθως κάθε πέντε-έξι μέρες.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα είστε σίγουροι ότι το μωρό σας πίνει όσο γάλα χρειάζεται...