Print this page

Σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά (φαίνεται πως) είναι πιο «δύσκολα»

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε με τη συμμετοχή 2000 γονέων. 

Μεγαλώνετε ένα παιδί που διανύει την περίοδο  του «όχι» ή του «μόνο μου»; Πιστεύετε ότι τα λεγόμενα «terrible twos» είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε ζήσει; Ή μήπως ότι ένα αεικίνητο παιδάκι 4 ετών που δεν βάζει γλώσσα μέσα είναι ό,τι πιο κουραστικό; «Και πού να περάσουν λίγα χρόνια και να φτάσουν τα 8», προειδοποιούν οι άλλοι γονείς! Όπως έδειξε μια δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα, η πλειοψηφία των γονιών θεωρεί ότι τα παιδιά 2,3 ή 4 ετών είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμα σε σχέση με τα 8χρονα!

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να στηρίξουν αυτή την άποψη! Ένα παιδί 8 ετών είναι αυτό που λέμε «μεγάλο παιδί» πια και διεκδικεί πολύ δυναμικά την αυτονομία και το χώρο να αναπτύξει ελεύθερο την προσωπικότητά του. Την ίδια στιγμή όμως, έχει ανάγκη και από τις αγκαλιές αλλά και την καθοδήγηση των γονιών του -ακόμα κι όταν την αρνείται. Επιπλέον, γύρω στα οχτώ ξεκινούν οι διαδικασίες που το προετοιμάζουν για την εφηβεία, δηλαδή οι ορμονικές αλλαγές με όλα όσα συνεπάγονται! Τα 8χρονα μπορεί να είναι πολύ πεισματάρικα και επίμονα, να έχουν ήδη αρχίσει να χτυπάνε πίσω τους τις πόρτες με οργή και να αντιμιλάνε στους γονείς τους ή να αγνοούν τις παραινέσεις τους –σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσουν την ανεξαρτησία τους. Είναι όντως δύσκολο να είσαι γονέας ενός 8χρονου –όμως εξίσου δύσκολο είναι να είσαι 8 ετών και να διανύεις αυτή τη φάση της ανάπτυξης που νιώθεις πως όλα αρχίζουν να αλλάζουν!

Διαβάστε κι εδώ: είστε έτοιμοι για την εφηβεία του παιδιού σας;

Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς που από τους 2000 γονείς που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι η ηλικία των 8 είναι η πιο δύσκολη, ενώ τα 6 είναι πιο «εύκολα» από ό,τι περίμεναν και τα 7 η ηλικία που χαρακτηρίζεται από την περισσότερη γκρίνια!

Ποια είναι η δική σας γνώμη;