Print this page

Τα δημοτικά σχολεία στην Ολλανδία άνοιξαν χωρίς κανόνες για αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές

Ποια είναι τα συμπεράσματα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους;

Στις 11 Μαΐου άνοιξαν ξανά μετά από την περίοδο του lockdown τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής στην Ολλανδία. Όπως αναφέρει η Linda van Druijten, διευθύντρια σε δημοτικό του Arnhem, τα τμήματα μοιράστηκαν ώστε να μην πηγαίνουν περισσότερα από 15 παιδιά από το καθένα κάθε μέρα, ενώ πάρθηκαν κάποια μέτρα, όπως οι γονείς να αφήνουν τους μαθητές στην πόρτα και να μην τους συνοδεύουν στο εσωτερικό του σχολείου. Κατά τα άλλα, η Ολλανδική κυβέρνηση δεν επέβαλε κανόνες για απόσταση ανάμεσα στα παιδιά. Έχοντας ως επιχείρημα τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της νόσου στις ηλικίες 12 ετών και κάτω, θεώρησε ότι ο κίνδυνος να κολλήσουν είναι μικρός, ακόμα κι αν βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο.

Έτσι, τα παιδιά μπορούν να παίζουν μαζί και να αγγίζει το ένα το άλλο, όπως θα έκαναν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κάθε τμήμα χωρίστηκε στα δύο και κάθε μέρα οι μισοί μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι. Την επομένη μέρα, πηγαίνουν στο σχολείο τα τμήματα που έμειναν στο σπίτι και ακολουθούν τηλε-εκπαίδευση εκείνα τα άλλα μισά κ.ο.κ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από τις 8 Ιουνίου και μετά, θα μπορούν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν κανονικά μαζί στο σχολείο. Όσο για το ποσοστό των παιδιών που οι γονείς τους επέλεξαν να μην τα στείλουν στο σχολείο, αυτό είναι εξαιρετικά μικρό και δεν ξεπερνάει το 1%.

Αποστάσεις μόνο από τους μεγάλους

Παρόλο που τα παιδιά έχουν το ελεύθερο να παίζουν, να αγκαλιάζονται και να κινούνται ελεύθερα στους χώρους του σχολείου, υπάρχει αυστηρή σύσταση να κρατούν 1,5 μ. απόσταση από τους ενήλικες. Αλλά και οι ενήλικες μεταξύ τους (γονείς και δάσκαλοι) πρέπει να κρατούν την ίδια απόσταση. «Την πρώτη μέρα οι δάσκαλοι του σχολείου μου είπαν πως εάν ένα παιδάκι πέσει και χτυπήσει στο προαύλιο, θα καλέσουμε ασθενοφόρο ώστε να έρθουν άνθρωποι με προστατευτικό εξοπλισμό και να το βοηθήσουν να σηκωθεί, παρέχοντάς του τις πρώτες βοήθειες», λέει η διευθύντρια. «Τελικά όπως το ξανασκεφτήκαμε και αποφασίσαμε ότι εάν συμβεί αυτό, τότε θα ξεχάσουμε τους κανόνες περί κοινωνικής αποσταστιοποίησης και θα βοηθήσουμε το παιδί. Κι αν ένα παιδί κλαίει, δεν μπορείς να του εξηγήσεις ότι δεν μπορείς να το πάρεις αγκαλιά και να το παρηγορήσεις –οπότε αποφασίσαμε ότι θα το αγκαλιάσουμε».

Οι μάσκες είναι προαιρετικές

Στην αρχή, αρκετά μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού ζήτησαν να φορέσουν προστατευτική μάσκα. Στο συγκεκριμένο σχολείο όμως, αποφάσισαν ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να δουν τις εκφράσεις του προσώπου τους –και είναι πολύ δύσκολο να διδάξεις έτσι. Οπότε, επέλεξαν να μην φορούν. Φυσικά, κάποιοι από τους δασκάλους είχαν άγχος, καθώς στις οικογένειές τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διεύθυνση του σχολείου επέλεξε να μειώσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα που διδάσκουν.

Η καθημερινότητα στο σχολείο

«Το μάθημα γίνεται κανονικά», συνεχίζει η εκπαιδευτικός, «και τα παιδιά προσαρμόστηκαν γρήγορα. Ξεκινήσαμε διδάσκοντας τις καινούριες συνήθειες: Τα βοηθάγαμε να πλύνουν συχνά τα χέρια, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, καθαρίζαμε συνέχεια τα χερούλια στις πόρτες. Μετά την πρώτη εβδομάδα κάπως χαλαρώσαμε. Είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση, όμως δεν πρέπει να μας παραλύσει το στρες. Παίρνουμε την κατάσταση στα σοβαρά, παρακολουθούμε τα παιδιά και είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε εάν προκύψει κάποιο σύμπτωμα, αλλά κατά τα άλλα, συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Είμαστε δάσκαλοι και θέλουμε να διδάξουμε».

Το παιχνίδι με τις φούσκες!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός, με την επαναλειτουργία των σχολείων ήταν να αντιμετωπίσουν το φόβο μικρών και μεγάλων. Έπρεπε να περάσουν το μήνυμα ότι το σχολείο είναι ένας χώρος συνδεδεμένος με την ασφάλεια όπου δεν πρέπει κανείς να νιώθει αγχωμένος. Έτσι, έβαλαν σε εφαρμογή κάποιες δημιουργικές ιδέες. «Το σχολείο είναι ένα διαφορετικό μέρος από αυτό που γνώριζαν τα παιδιά –ήδη από την είσοδο, όλοι οι μαθητές έπρεπε να χαιρετήσουν τους γονείς τους έξω από την πόρτα. Γι’ αυτό, την πρώτη μέρα, βάλαμε στην είσοδο ένα μηχάνημα που βγάζει σαπουνόφουσκες! Έτσι, αντί να αγχωθούν περιμένοντας να δουν τι διαφορετικό θα δουν στο σχολείο, τα παιδιά επικεντρώθηκαν στις φούσκες και μπήκαν στο προαύλιο για να παίξουν με ενθουσιασμό».  Να μια ωραία ιδέα για το ξεκίνημα και των δικών μας δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα!