Print this page

Πώς θα μάθετε στο παιδί να κάνει ποδήλατο

Μαθαίνοντας κάποιος να κάνει ποδήλατο αποκτά μια δεξιότητα για όλη του τη ζωή. Γιατί, ως γνωστόν, ποτέ δεν ξεχνάει κανείς πώς να κάνει ποδήλατο! Επιπλέον, πρόκειται για μια εξαιρετική άσκηση και μια δραστηριότητα που σε κατακλύζει με ένα αίσθημα ελευθερίας.

Όταν το παιδί μαθαίνει να ισορροπεί πάνω σε δύο ρόδες, νιώθει τρομερή αυτοπεποίθηση και αποκτά μια ικανότητα που το βοηθά να συμμετέχει στις ομάδες των συνομηλίκων του. Για όλους αυτούς τους λόγους, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να μάθετε στο παιδί σας πώς να κάνει ποδήλατο -εφόσον φυσικά είναι έτοιμο να μάθει.

 

Είναι το παιδί έτοιμο να μάθει ποδήλατο;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας που ορίζει ποια ηλικία είναι κατάλληλη για ξεκινήσει ένα παιδί να κάνει ποδήλατο. Σε γενικές γραμμές, αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξή του αλλά και από το πόσο έτοιμο νιώθει το ίδιο. Αν ακόμα το παιδί δεν έχει την απαραίτητη δύναμη για να πατήσει το πετάλι, είναι σκόπιμο να περιμένετε λίγο ακόμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα λεγόμενα «ποδήλατα ισορροπίας» που έχουν δύο ρόδες αλλά όχι πετάλια και ενδείκνυνται ακόμα και για πολύ μικρά παιδιά.

Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, επίσης, όταν το ίδιο το παιδί δεν θέλει ακόμα να μάθει ποδήλατο. Εάν εσείς θεωρείτε ότι «πρέπει» να μάθει, αλλά εκείνο δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, περιμένετε μέχρι να είναι έτοιμο.

Εάν πρέπει να αναφέρουμε μια ηλικία, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι πολλά παιδιά ξεκινάνε να μαθαίνουν από τα 5 χρόνια -αν και πολλά πρέπει να μεγαλώσουν αρκετά ακόμα για να μάθουν ποδήλατο.

 

Πώς θα επιλέξετε το πρώτο του ποδήλατο

Το πρώτο ποδήλατο του παιδιού είναι το πιο σημαντικό, από την άποψη ότι πρέπει να το επιλέξετε έτσι ώστε να του ταιριάζει πραγματικά. Φροντίστε να έχει τέτοιο ύψος ώστε το παιδί να μπορεί όταν κάθεται στη σέλα να πατάει και με τα δύο του πόδια. Καλύτερα να αποφύγετε να πάρετε ένα πιο μεγάλο ποδήλατο με την λογική ότι δεν θα χρειαστεί να το αλλάξετε όταν το παιδί μεγαλώσει. Σ' αυτή τη φάση, καλύτερα να του είναι κάπως μικρό παρά κάπως μεγάλο! Ο λόγος είναι ότι επειδή πολλά παιδιά φοβούνται μήπως πέσουν, η αίσθηση ασφάλειας που θα τους δώσει το ότι μπορούν να πατήσουν τα πόδια τους και να το σταματήσουν θα τους δώσει την αυτοπεποίθηση που έχουν ανάγκη για να το τολμήσουν.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το παιδί μπορεί να φτάνει τα χερούλια χωρίς να χρειάζεται να σκύβει πολύ.

 

Πού να κάνετε τα πρώτα μαθήματα

Βρείτε έναν άνετο χώρο όπου δεν περνούν αυτοκίνητα (όπως ένα μεγάλο πεζοδρόμιο, έναν πεζόδρομο ή ένα άδειο γήπεδο του μπάσκετ ή του τένις) με ομαλή επιφάνεια. Αποφύγετε τα στενά πεζοδρόμια γιατί το παιδί θα φοβάται μήπως βγει στο δρόμο αλλά και τις επιφάνειες με γκαζόν, γιατί ακόμα δεν διαθέτει την απαραίτητη ταχύτητα ώστε να κάνει το ποδήλατο να κυλάει πάνω του.

 

Πώς θα του μάθετε να κάνει ποδήλατο

Ξεκινήστε κάνοντας εξάσκηση με το πώς ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από το ποδήλατο. Ζητήστε του να ανεβοκατέβει αρκετές φορές μέχρι να αρχίσει να νιώθει άνετα. Δείξτε το πώς να γέρνει το ποδήλατο προς το πλάι για να το κάνει πιο εύκολα. Αφού κατακτήσει αυτό, μπορεί να μάθει να γλιστράει μπροστά-πίσω καθισμένο πάνω στη σέλα και κρατώντας τα χερούλια. Πείτε του να πατήσει με τα δυο του πόδια στο έδαφος για να δώσει ώθηση. Εξηγήστε στο παιδί πως όταν κάνει ποδήλατο θα πρέπει να κοιτάζει ευθεία μπροστά του και όχι προς τα κάτω, στα πόδια του. Εκτός από το ότι θέλουν να έχουν ορατότητα στο δρόμο, όταν κοιτάζουν μπροστά παίρνουν αυθόρμητα και ίσια στάση στο σώμα, που διευκολύνει την ισορροπία.

Αφού εξασκήσουν αρκετά το γλίστρημα, πείτε του να να σηκώνουν τα πόδια από το έδαφος καθώς γλιστρούν μπροστά, αυξάνοντας την απόσταση που διανύουν. Μια καλή ιδέα είναι να τους το δείξετε στο δικό σας ποδήλατο. Εφόσον το κάνουν αυτό αρκετές φορές και συνεχίσουν να δείχνουν ενθουσιασμό, δείξτε τους πώς να στρίβουν το τιμόνι καθώς γλιστρούν (μπορείτε να βάλετε στην πορεία τους ένα μικρό «εμπόδιο» και να τους ζητήσετε να το αποφύγουν).

Μετά κι από αυτό το στάδιο, ήρθε η ώρα να ανεβάσουν τα πόδια στα πετάλια. Βεβαιωθείτε ότι η σέλα είναι αρκετά χαμηλά ώστε να μπορεί το παιδί να πατήσει και τα δύο του πόδια για να σταματήσει. Για να μάθει να βρίσκει με το πόδι του το πετάλι, σταθείτε όριος μπροστά του, ακινητοποιήστε την μπροστινή ρόδα με τα πόδια σας και κρατήστε ίσιο το τιμόνι. Πείτε στο παιδί να κοιτάζει εσάς στα μάτια και να δοκιμάσει να ανεβάζει και να κατεβάζει τα πόδια του από τα πετάλια. Στη συνέχεια, ζητήστε του να κρατήσει μόνο του το ποδήλατο σταθερό πατώντας το έδαφος με το ένα πόδι και έχοντας το άλλο πάνω στο πετάλι σε θέση λίγο μετά την κάθετη (πείτε του ότι εάν ο κύκλος που κάνει το πετάλι ήταν ρολόι, θα πρέπει να δείχνει το 1 ή το 2). Δείξτε του πώς να ασκήσει πίεση στο πετάλι ώστε το ποδήλατο να αρχίσει να κινείται. Είναι προτιμότερο να κάνει μια πολύ μικρή διαδρομή στην αρχή παρά να κρατάτε εσείς το ποδήλατο από πίσω για να προχωρήσει, γιατί αυτό δεν το βοηθάει να μάθει ισορροπία. Αφού μάθει να σηκώνει και το άλλο πόδι από το έδαφος, να το βάζει στο άλλο πετάλι και να προχωράει σε ευθεία, ζητήστε του να εξασκηθεί στη στροφή κάνοντας οχτάρια.

 

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη

- Δείξτε ενθουσιασμό για το πρώτο μάθημα ποδηλάτου και πείτε στο παιδί ότι ξέρετε πως θα τα καταφέρει για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του πριν ξεκινήσετε.

- Να έχετε υπομονή και μην προσπαθήσετε να περάσετε από το ένα στάδιο στο άλλο πολύ γρήγορα.

- Εάν δείτε ότι το παιδί αρχίσει να κουράζεται ή να εκνευρίζεται, σταματήστε το «μάθημα» και συνεχίστε το όταν ξεκουραστεί ή σας πει ότι θέλει να ξαναπροσπαθήσει.

- Μην ξεχάστε ποτέ ότι όλο αυτό γίνεται με στόσο τη διασκέδαση. Μην αρχίσετε να το μαλώνετε ή να απογοητεύεστε εάν κάτι δεν πάει καλά!

 

Καλές βόλτες!