Print this page

Πώς να προστατέψετε την ακοή του παιδιού

Η ακοή είναι μια από τις πέντε βασικές ανθρώπινες αισθήσεις και είναι εξαιρετικά σημαντικό να την προστατεύουμε στη διάρκεια της ζωής μας γιατί συνήθως τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι μη αναστρέψιμα. Εξάλλου, για αυτό το λόγο υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που ορίζουν την ένταση του θορύβου που είναι επιτρεπτή μέσα σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα. Δυστυχώς, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, όλο και περισσότερα παιδιά έχουν προβλήματα ακοής. Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε το 2019 όπου μελετήθηκαν στοιχεία από 3,3 εκατομμύρια παιδιά από 39 χώρες σε όλο τον κόσμο για 20 χρόνια έδειξε ότι ο κίνδυνος απώλειας ακοής στα παιδιά έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια –αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το λόγο.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει την πιθανότητα να σχετίζεται η χρήση ακουστικών με τα προβλήματα ακοής. Μία από αυτές που έγινε στη Δανία έδειξε ότι το 40% των παιδιών ηλικίας 9-11 ετών με σημαντική απώλεια ακοής χρησιμοποιούσε συστηματικά ακουστικά για να ακούει μουσική. H αλήθεια είναι ότι τα ακουστικά είναι ένα πολύ δημοφιλές αξεσουάρ ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους γιατί τους επιτρέπουν να ακούνε μουσική ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς να ενοχλούν. Όμως, πόσο ασφαλή είναι για τα αυτιά και την ακοή τους;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την ακοή των παιδιών

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η χρήση ακουστικών ή η ακρόαση μουσικής σε πολύ υψηλή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, είναι σκόπιμο να προφυλάξουμε τα παιδιά εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για την ακοή τους.

Για το πετύχουμε αυτό θα πρέπει αρχικά να μειώσουμε την ένταση στην οποία ακούνε. Μερικές φορές είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι έχουν τη μουσική ή τον ήχο του παιχνιδιού τους υπερβολικά δυνατά, γιατί ακούγεται και έξω από τα ακουστικά. Επειδή όμως υπάρχουν ακουστικά που «κλειδώνουν» τον ήχο, υπάρχει η πιθανότητα το παιδί σας να ακούει κάτι υπερβολικά δυνατά χωρίς εσείς να μπορείτε να το διαπιστώσετε. Για να εξακριβώσετε την ένταση στην οποία ακούει κάτι το παιδί φορέσετε οι ίδιοι τα ακουστικά ώστε να έχετε μια προσωπική αντίληψη. Εναλλακτικά, τσεκάρετε εάν το παιδί μπορεί να σας ακούσει να του μιλάτε από μια απόσταση 1-1,5 μέτρου. Εάν μπορεί, η ένταση του ήχου στα ακουστικά του είναι μάλλον σε ασφαλή όρια.

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ακοή του παιδιού είναι η διάρκεια του έντονου ήχου. Για παράδειγμα, μια ήρεμη συζήτηση κατά κανόνα είναι γύρω στα 60 ντεσιμπέλ (dB), ένταση στην οποία δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο ακόμα κι αν είναι στα αυτιά μας όλη μέρα. Αντίθετα, ένας ήχος έντασης 85 dB (όπως αυτός που κάνει το σκουπιδιάρικο) παύει να είναι ασφαλής για την ακοή μετά από 8 συνεχόμενες ώρες. Ένας ήχος μόλις 3 dB παραπάνω είναι ασφαλής για μόνο 4 ώρες. Τέλος, αρκεί να ακούσουμε τον ήχο του αλυσοπρίονου που φτάνει τα 110 db για μόλις 1 λεπτό πριν αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στην ακοή μας. Στην περίπτωση των παιδιών, η έκθεση στους έντονους ήχους δεν προέρχεται μόνο από τα ακουστικά, αλλά κι από τα θορυβώδη παιχνίδια, την εξάσκηση σε κάποιο μουσικό όργανο, την τηλεόραση κ.λπ. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό είναι σημαντικό όχι μόνο να μην τους επιτρέπουμε να φοράνε τα ακουστικά για περισσότερη από μισή-μία ώρα συνεχόμενα αλλά και να φροντίζουμε ώστε μέσα στην ημέρα τους να υπάρχουν διαστήματα με ηρεμία και χαμηλής έντασης ήχους στο περιβάλλον τους ώστε να μπορούν τα αυτιά τους να ανακουφίζονται.