Print this page

Τα δευτερότοκα αγόρια τείνουν να έχουν πιο "παραβατική" συμπεριφορά

Ξέραμε ότι τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζωηρά. Τώρα μαθαίνουμε ότι τα δευτερότοκα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν μπλεξήματα ακόμα και με το νόμο -σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. 

Τα δευτερότοκα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να “μπλέξουν” - τόσο στο σχολείο όσο και με το νόμο αργότερα- από ό,τι οι πρωτότοκοι γιοι μιας οικογένειας. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σειρά της γέννησης και την παραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, τα δεύτερα αγόρια είναι από 20% έως 40% πιο πιθανό να είναι απείθαρχα και να τιμωρούνται στο σχολείο ή/και να προβούν σε ποινικά αδικήματα, σε σύγκριση με τους μεγάλους αδερφούς τους. Ο λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την προσοχή που λαμβάνουν από τους γονείς τους. 

Οι ερευνητές διερεύνησαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια αδερφών από τη Δανία και τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Τα δεδομένα περιελάμβαναν στοιχεία για την απόδοση στο σχολείο αλλά και στοιχεία «παραβατικότητας», ποινικές καταδίκες και φυλάκιση. Εξετάστηκαν επίσης παράγοντες που αφορούσαν τις μητέρες τους, όπως πόη άδεια μητρότητας έλαβε και το επάγγελμά της όταν τα παιδιά ήταν 0-10. "Πρόκειται για δύο κοινωνίες που έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, ενώ είναι και δημογραφικά πολύ διαφορετικές", σημειώνουν οι ερευνητές. "Παρόλα αυτά, τα ευρημάτα είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα".

Συγκεκριμένα, "τα δευτερότοκα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα παραβατικότητας σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, τόσο στη Δανία όσο και στη Φλόριντα. Τι ισχύει όμως για τα κορίτσια; "Η διαφορά αυτή στα ποσοστά πιθανότητας για παραβατικότητα είναι μικρότερη όταν το δεύτερο παιδί είναι κορίτσι", αναφέρει η έρευνα.

 

Πού οφείλεται αυτό;

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αποκλείσει κάποιες πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο, όπως παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και την εκπαίδευση. "Δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα δεύτερα παιδιά είναι λιγότερο υγιή", σημειώνουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα τα δευτερότοκα είναι κατά κανόνα πιο υγιή κατά τη γέννηση και με χαμηλότερα ποσοστά αναπηρίας στην παιδική ηλικία. Δεν προέκυψαν επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι γονείς επενδύουν λιγότερα στην εκπαίδευση των δεύτερων παιδιών, συνεχίζει η έρευνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι τα δεύτερα παιδιά τείνουν να δέχονται λιγότερη γονική μέριμνα από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους - κάτι που όσοι έχουν περισσότερα από ένα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλά. Επιπλέον, τα πρωτότοκα επωφελούνται όχι μόνο από το χρόνο που περνούν με τη μαμά μετά τη γέννησή τους, αλλά και το χρόνο που εκείνη παίρνει άδεια μετά τη γέννηση των μικρότερων αδερφών τους. "Τα δεύτερα παιδιά λαμβάνουν κατά κανόνα λιγότερη προσοχή από τη μητέρα σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, επειδή τα πρωτότοκα ζουν κοντά της όταν εκείνη παίρνει άδεια μητρότητα, τόσο μετά τη γέννησή τους, όσο και μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού", εξηγούν οι συγγραφείς,

Το φαινόμενο αυτό έχει κι άλλες παραμέτρους που δεν αφορούν τους γονείς. Όπως εξήγησε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ. Joseph Doyle, «τα πρότυπα που έχει ένα πρωτότοκο παιδί είναι ενήλικες, ενώ τα δευτερότοκα έχουν ως πρότυπα τα μεγαλύτερα αδέρφια τους που είναι π.χ. 2 ετών και κάνουν διάφορα παράλογα πράγματα. Τα ευρήματά μας δημιουργούν περαιτέρω συζήτηση για τη γονική άδεια ως μακροχρόνιο κοινωνικό όφελος", καταλήγει.