Print this page

4 tips για το πρώτο κούρεμα του παιδιού

Για να γίνει χωρίς γκρίνιες και κλάματα.

Το πρώτο κούρεμα είναι μια ιεροτελεστία που μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε τραυματική εμπειρία για ένα μικρό παιδί αλλά και για τους γονείς του. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το κάνετε εύκολα, γρήγορα και χωρίς φασαρίες.

 

Επιλέξτε το σωστό κομμωτήριο

Το ότι κάποιος ξέρεις πώς να χρησιμοποιεί το ψαλίδι δεν αρκεί για να αναλάβει το κούρεμα ενός πολύ μικρού παιδιού. Καλό είναι να προτιμήσετε κάποιο κομμωτήριο που έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στην κομμωτική παιδιών. Επιπλέον, τα παιδικά κομμωτήρια είναι διακοσμημένα έτσι ώστε να αποσπούν την προσοχή των παιδιών με αποτέλεσμα να κάθονται πιο ήσυχα. Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην περιοχή σας, τουλάχιστον προτιμήστε ένα μικρό συνοικιακό κομμωτήριο και όχι έναν μεγάλο χώρο με πολύ θόρυβο από πιστολάκια που μαλλιών, που θα προσθέσει άγχος στο παιδί.

 

Κλείστε ραντεβού την κατάλληλη ώρα

Το πρόγραμμα του παιδιού είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε. Αποφύγετε να κλείσετε ραντεβού για κούρεμα την ώρα του φαγητού ή του μεσημεριανού ύπνου του. Ιδανικά, προτιμήστε να πάτε το απόγευμα, μετά από έναν υπνάκο ή νωρίς το πρωί, αμέσως μετά το ξύπνημα.

 

Κάντε την κατάλληλη προετοιμασία

Εάν πρόκειται για ένα παιδί σε ηλικία που μπορεί να καταλάβει και να συνεννοηθείτε, δηλαδή από περίπου 18 μηνών και πάνω, είναι σκόπιμο να του δείξετε φωτογραφίες από το κομμωτήριο πριν από το ραντεβού, ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο (μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του κομμωτηρίου στο ίντερνετ). Επιπλέον, στην εποχή μας, λόγω πανδημίας, καλό είναι να του εξηγήσετε εκ των προτέρων ότι εκεί όλοι θα φορούν μάσκα, για να είναι προετοιμασμένο για το τι θα δει.

 

Επιλέξτε το σωστό κούρεμα

Όσα χαριτωμένα κι αν σας φαίνονται τα μπουκλάκια του, θα πρέπει μάλλον να είστε έτοιμοι να τα αποχωριστείτε. Γνωρίζοντας ότι για τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του, τα μαλλιά είναι απλώς... χνούδια, δεν έχει νόημα να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν. Επίσης, είναι σκόπιμο να κόψετε τα μαλλιά κοντά στο πίσω μέρος του λαιμού, γιατί είναι το μέρος όπου ένα μωρό ιδρώνει περισσότερο. Τέλος, όσο δίκιο κι αν ξέρετε ότι έχετε, αποφύγετε ένα κούρεμα που το παιδί δεν θέλει με τίποτα να κάνει. Είναι μια μάχη που δεν αξίζει να δώσετε.